Många vill ha hjälp efter åskovädret

ANNONS
|

Söndagen blev det åskrikaste dygnet sedan SMHI började med sina mätningar för tolv år sedan. Under helgens åskoväder har SMHI registrerat 58 703 blixturladdningar i Sverige. På västkusten var lördagen värst med mellan 25 och 100 blixtnedslag per hundra kvadratkilometer.

Konsekvenserna av ett blixtnedslag kan bli både små och stora, allt från att elektronik förstörs till att fastigheten börjar brinna. Förra året anmäldes närmare tusen åskskadade föremål till försäkringsbolaget Folksam, 60 procent av dem var datorer och tv-apparater. Efter åskovädret har det varit kö till försäkringsbolagen.

– Det har varit en strid ström av felanmälningar. Vet man om att man bor i ett område där det åskar mycket, dra ut tv-skärmar, datorer och flytta 50 centimeter från uttaget. Faktum är att blixten vid ett direktnedslag kan söka upp kontakten om den ligger alldeles intill, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

ANNONS

Även på If Försäkringar ser man gärna att kunderna tänker förebyggande.

– Det är en god idé att se över elen i sommarstugan, särskilt om det är en äldre byggnad. Många äldre hus är ombyggda i omgångar och elen kan påverkas olika i olika delar av huset, säger Caroline Uliana, informationschef på If försäkringar.

På Telia har man inte haft några större störningar på kabelnätet och stationerna runt om i Västsverige. Däremot kan enskilda kunder ha drabbats, till exempel av att blixten slagit ut modem och tv-boxar.

– Det är ingen dramatisk bild vi ser. 500 kunder på det fasta nätet har drabbats. Men det är ingen klar bild än. Enskilda kunder anmäler felen själva och där har vi inte fått någon siffra än, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

Det har varit ett högt tryck på kundsupporten hela helgen och det väntas fortsätta under de närmsta dagarna. Vilket kan tyda på att många kunder har påverkats av åskan.

– Antalet enskilda fall kan öka under dagen. När man ringer ska man räkna med längre kötid. Och att felavhjälpning kan dröja, säger han.

När det gäller det mobila nätet har det varit en del avbrott men det har inte påverkat täckningen i någon större utsträckning.

ANNONS

– Det är först när många master slås ut som täckningen påverkas. Mobilnätet fungerar så att det inte bara är en mast, utan flera som samverkar.

För mer information om åska, blixtar, el och telefoni

SMHI:

Telia:

MSB:

ANNONS