Många ställer frågor om mässlingsvaccin till Vårdguiden. Arkivbild.
Många ställer frågor om mässlingsvaccin till Vårdguiden. Arkivbild.

Många undrar: Kan jag bli sjuk?

Tusentals människor oroas av mässlingutbrottet och ringer till Vårdguiden för att få råd. Många är förstås oroliga för att ha blivit smittade. Och många vet inte om de är immuna mot sjukdomen eller inte.

ANNONS
|

- Ja, vi får väldigt många frågor om det här med mässling: om man är immun, om vart man ska vända sig om man vill vaccinera sig, om hur farligt det är, säger Ann-Louise Andersson, områdeschef vid 1177 Vårdguiden i Västra Götaland.

Den kanske vanligaste frågan kommer från dem som besökt en specifik vårdinstitution och som undrar om mässlingen konstaterats där.

ANNONS

- Näst vanligast är nog: "Är jag immun eller inte?". Och svaret beror ju på hur gammal man är och om man vaccinerats eller inte.

Andersson konstaterar att många vuxna inte vet om de är immuna eller inte:

- Alltså de som är födda före 1982, kan man väl säga. Från och med det året har alla fått två mässlingsprutor, såvida man inte avsagt sig vaccinationen förstås. De som är födda dessförinnan kan ha fått en spruta bara, och då ligger immuniteten på cirka 95 procent. Har man tagit två sprutor ligger den på nästan 100 procent.

Vårdguiden i Västra Götaland har fått "ett par tusen" telefonsamtal extra i veckan efter de första rapporterna om mässlingutbrottet, uppskattar Andersson. Hon konstaterar att de vaccinationer som nu sker är bra för framtiden:

- Ska man åka till södra Europa, eller utanför EU, är ju mässling mera vanligt, och då är det förstås bra att man faktiskt vaccinerat sig.

ANNONS
TT

Fakta: Mässlingvaccin

Födda före 1960: De flesta är immuna mot mässling efter genomgången infektion.

Födda på 1960-talet: Varierande immunitet, ett flertal kan vara icke-immuna.

Födda 1970–1980: De flesta barn har fått en dos av kombinationsvaccinet MPR* i skolan vid tolv års ålder. En del har även fått en dos mässlingsvaccin under småbarnsåren (påbörjades under 1970-talet men med varierande genomslag).

Födda 1981–2001: De allra flesta barn har fått två doser MPR (infördes 1982). Första dosen gavs vid 18 månaders ålder, den andra vid cirka tolv års ålder.

Födda 2002 och senare: De allra flesta barn har fått två doser MPR: den första vid 12–18 månaders ålder, den andra vid sex till åtta års ålder.

Från 2006: Barn upp till 18 år erbjuds kompletterande doser om de inte tidigare vaccinerats enligt programmet, det vill säga med två doser MPR.

* MPR: vaccin mot mässling (morbilli), påssjuka (parotit) och röda hund (rubella).

Källa: Socialstyrelsen

ANNONS