Polis vid gränskontrollen vid Hyllie tågstation i Malmö. Arkivbild
Polis vid gränskontrollen vid Hyllie tågstation i Malmö. Arkivbild

Många nekas inresa vid gränskontroll

De inre gränskontrollerna förlängs, som väntat, ännu ett halvår och sannolikt blir de kvar länge. Under 2017 stoppades i genomsnitt 150–200 personer i veckan i kontrollerna och nekades att resa in i Sverige.

ANNONS
|

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vill inte gå med på att regeringen räknar med att gränskontrollerna blir kvar under överskådlig tid, även om de formellt ska omprövas var sjätte månad. Nu förlängs de till den 11 november i år.

- Så länge skyddet av de yttre gränserna fungerar så dåligt som det gör och så länge terrorhotet består finns det ett behov av att kontrollera hur människor rör sig över gränsen, säger Johansson till TT.

ANNONS

Hundratals varje vecka

Enligt de siffror från polisen som regeringen redovisar nekades under 2017 i genomsnitt 150–200 personer i veckan inresa efter kontroll i hamnar, vid Öresundsbron och andra gränspassager. På ett år innebär att det kan vara över 10000 personer som inte får passera in i Sverige.

Det är mest medborgare från länder utanför EU det rör sig om. Morgan Johansson säger att det i första hand handlar om personer som har glömt sina pass, till exempel personer med uppehållstillstånd i Danmark som har tillstånden, men inte passen, med sig. Det kan också handla om personer med lite eller helt utan pengar, vilket är nog för att bli nekad.

- Det vanligaste är att folk har glömt passen och tror att man kan åka till Sverige utan dem, säger Johansson.

Avskräckande effekt

Andra som stoppas kan vara personer som är spärrade i Schengens databas. Det kan bero på att för att de har utvisats från ett annat EU-land eller på grund av att de har sökt asyl i ett annat EU-land.

Det kan också röra sig om brottslingar.

ANNONS

Morgan Johansson tror att gränskontrollerna, sedan de infördes hösten 2015, har en förebyggande och avskräckande effekt på viss brottslighet – som inbrott organiserade av stöldligor.

- Vi har sett att inbrotten har gått ner i södra Sverige. Det tyder nog på att en del av de utländska stöldligorna har sett att upptäcktsrisken har ökat, säger Johansson.

TT

ANNONS