Cecilia Beskow, samhällspolitisk chef på Unionen.
Cecilia Beskow, samhällspolitisk chef på Unionen.

Många larm om dålig arbetsmiljö

ANNONS
|

Antalet personer som känner psykiskt obehag inför att gå till jobbet ökar och färre känner sig motiverade i sitt arbete. Det visar en undersökning från Sveriges företagshälsor, som ser en dramatisk skillnad på bara ett år.

–Det här är bara en i raden av rapporter som bekräftar den bild som vi har, och som kommer fram i våra egna undersökningar, säger Cecilia Beskow.

Psykisk ohälsa är främsta sjukskrivningsorsaken bland fackförbundet Unionens medlemmar. Stress, slimmade organisationer och att arbetsdagen aldrig tar slut när man är ständigt uppkopplad ser hon som orsaker.

Att ha kontoret i fickan i form av en smart telefon är något relativt nytt, som varken arbetstagare eller arbetsgivare lärt sig att hantera än.

ANNONS

Fler signaler

Under hösten har landets barnmorskor i ett upprop riktat fokus mot sin dåliga arbetsmiljö. I förra veckan presenterade Kommunal en undersökning som visar att en femtedel av personalen inom äldreomsorgen inte vill jobba kvar om tre år.

Sammantaget är det bilden av en tuff arbetsmiljö som växer fram.

Men frågan är komplex, säger Hugo Westerlund, chef för Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet. Samtidigt som symptomen på psykisk ohälsa i samhället blir fler, pekar forskningen på viss förbättring under de senaste 15 åren i hur människor skattar sin arbetssituation.

–Det kan bero på att man vant sig vid eländet. Men man måste fundera över om det enbart beror på arbetet, eller om det är den totala livssituationen, säger han.

Kommuner och landsting

Ett undantag är offentlig sektor, där det över tid faktisk går att se en viss försämring.

–Det är uppenbart att det är något som den offentliga sektorn inte har lyckats hantera i arbetsmiljön. Det kan skapa väldigt negativa spiraler, om många söker sig därifrån blir det värre för dem som blir kvar, säger Hugo Westerlund.

Att många i Sveriges företagshälsors undersökning säger sig vara omotiverade på jobbet borde tas på stort allvar av arbetsgivarna, tycker Cecilia Beskow.

–Finns det ingen kreativitet på jobbet kommer det inte fram några nya bra idéer som bidrar till företagens framgång. Att känna sig sjuk är förfärligt för individen, men det här är också ett samhällsekonomiskt problem.

ANNONS

Fakta: Arbetsmiljöundersökningar

Arbetsmotivationen sjunker i alla grupper, mest hos dem som har högst sjukfrånvaro, enligt Sveriges företagshälsor. Bland dem som räknar med att vara sjuka 1–3 dagar nästa år har 60 procent angett 8–10 på en tiogradig skala hur motiverade de är på jobbet. Motivationen är lägre bland yngre personer.

Känslan av psykiskt obehag i jobbet ökar i alla grupper. 36 procent av dem som räknar med att vara sjuka 4–14 dagar nästa år har känt psykiskt obehag.

Kommunals undersökning visar att en femtedel av de anställda inte vill jobba kvar om tre år, utifrån hur de upplever det i dag. Bland dem under 35 år är det en tredjedel.

En tredjedel av tjänstemännen i privat sektor är tillgängliga för arbetsgivaren under semestern. Knappt hälften av dem skulle vilja slippa, särskilt kvinnor, visar en undersökning från Unionen. (TT)

ANNONS