Svalde linjal, blev mätt. SM i ordvitsar avgörs i kväll. Arkivbild.
Svalde linjal, blev mätt. SM i ordvitsar avgörs i kväll. Arkivbild.

Mästaren av skämmig humor ska utses

Har du skrattat högt åt en ordvits och sedan känt nästan lite skam? Du är inte ensam. Ordvitsen har låg status inom svensk humor. Men det finns också entusiaster, och ikväll hålls deras Sverigemästerskap.

ANNONS
|

- Jag tror många kommer till sådana här arrangemang med en negativ inställning och sedan förvånas av hur kul man har på en kväll med bara ordvitsar. Många går nog hem med lite skamkänslor över hur mycket de skrattat åt så fruktansvärt dåliga skämt, säger Isak Jansson, en av arrangörerna bakom SM i ordvitsar.

I kväll ska 2017 års mästare utses – den åttonde i ordningen sedan starten 2010. På dessa år har kvaliteten höjts extremt mycket, enligt Isak Jansson. Vissa tävlande återkommer år efter år och man tränar inför varje tillfälle.

ANNONS

Skapar proffs

- Det märks att de som varit med några år gör sin läxa, vi skapar nästan ordvitsproffs. Från att mest ha varit ett konstigt inslag i en stand up-kväll så står det här nu på egna ben, säger Jansson.

Samtidigt är statusen för ordvitsar i Sverige fortfarande låg.

- Anledningen att vi startade det här var för att vi ville visa att all humor är humor. Det finns en hierarki där satir och ironi är jättefint medan under-bältet-humor och ordvitsar är väldigt långt nere. Vi ville hylla den här lägsta formen av humor och visa att det spelar ingen roll vad för slags humor det är, utan hur man framför den, säger Isak Jansson.

Dåligt bra

TT: Hjälper ni till att höja ordvitsens status nu då?

- Ja, kanske lite. Nej jag vet inte, det har nog samma status oavsett om vi arrangerar det här eller inte.

ANNONS

- Anledningen till att det här är så populärt är för att det har så låg status. Vi får både den här äldre målgruppen, revyrävarna, och sedan ironiska hipsters, som går dit för att det är så dåligt att det är bra.

TT

Fakta: SM i ordvitsar

SM i ordvitsar har arrangerats sedan 2010. Bakom arrangemanget står humorgruppen Mitt i Smeten. I år hålls finalen i Malmö.

Mästerskapet går till på så vis att tre kval hålls, ett i Malmö, ett i Stockholm och ett i Göteborg. De två bästa från varje kval går vidare till finalen, som i år hålls i Malmö. Förra årets vinnare är direktkvalificerad dit.

Själva tävlingsmomentet består både i kvalen och i finalen av en första rond, där varje tävlande får framföra två minuter ordvitsar. Publiken röstar därefter om vilka fyra som går vidare. I rond två ska de tävlande i grupper om två turas om att ordvitsa utifrån en bild, tills en av dem inte kommer på mer eller tvekar.

I sista duellen ska de tävlande ordvitsa utifrån olika bilder. Den segrande ordvitsaren vinner äran och "en ball pokal".

Källa: smiordvitsar.se

ANNONS