Emma Henriksson (KD). Arkivbild.
Emma Henriksson (KD). Arkivbild.

"Människor har farit otroligt illa"

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande om att sondmatning är ett grundläggande behov välkomnas inom politiken. Samtidigt riktas skarp kritik mot regeringens sätt att hantera assistansfrågan.

ANNONS
|

- Dagens dom är ju verkligen ett tungt bevis för att det har varit helt fel tolkning de här åren, säger Emma Henriksson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott.

Hon pekar på att mycket har gått fel sedan regeringen uppmanade Försäkringskassan att bryta kostnadsutvecklingen gällande assistansersättningen.

- Det har varit en helt felaktig hantering och den har brutit mot det som var lagen, och människor har farit otroligt illa av detta. Det måste regeringen verkligen ta sig en ordentlig funderare på, hur de ska återupprätta förtroendet för lagstiftningen igen.

ANNONS

"Backa bandet"

Mycket arbete återstår, säger Bengt Eliasson, riksdagsledamot och funktionshinderpolitisk talesperson för Liberalerna.

- Försäkringskassan ska tolka domen och sätta den i praktik vilket jag hoppas går fort. Jag hoppas att regeringen förstår att deras besparingspolitik inte fungerar. Att de ger i uppdrag till Försäkringskassan att backa bandet och ge de här familjerna deras liv tillbaka.

Ministern med ansvar för personlig assistans, Lena Hallengren (S) tillbakavisar kritiken.

"Det stämmer inte alls att det har med politiska beslut att göra, men jag förstår att det kan uppfattas så," säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Fungera bättre

Samtidigt säger Hallengren att LSS behöver fungera bättre: "Vi måste komma bort från dagens otrygghet och oförutsägbarhet och hitta ett sätt så att människor kan leva och planera sina liv samt känna sig trygga i det."

Många drar en lättnadens suck efterdagens besked och hon är glad för deras skull, skriver hon.

"Vi har en ordning i Sverige där vi som ministrar inte får gå in och recensera domar men jag vet att det här beskedet är väldigt efterlängtat och jag är glad för det."

ANNONS
TT

ANNONS