Män mår sämst som unga men bäst som gamla

ANNONS
|

Tillvaron som pensionerad man verkar vara en riktig fröjd, till skillnad från livet som ung man under det första omtumlande årtiondet efter studenten. Kanske handlar resultatet i undersökningen om perspektiv och syn på välmående, men statistiken talar ändå sitt tydliga språk: Av männen i åldersgruppen 65–79 kryssade 87 procent i svarsalternativet att de mår bra och 5 procent att de mår dåligt, jämfört med kvinnor i samma åldersgrupp där 82 procent mår bra och 7 procent dåligt.

I den yngsta åldersgruppen 18-29 svarar 71 procent av männen att de mår bra och 17 procent att de mår dåligt, jämfört med kvinnorna där 73 procent svarar att de mår bra och 15 procent att de mår dåligt.

ANNONS

- Äldre män reflekterar nog inte lika mycket över sin hälsa som äldre kvinnor. Samtidigt tror jag att yngre kvinnor är väldigt medvetna om vad de behöver göra för att må bra, till skillnad från yngre män som kanske inte är lika engagerade i sin psykiska hälsa, säger Eva Fernvall, kommunikatör på Apoteket.

Oavsett kön och ålder mår ensamstående sämst av alla grupper i samhället. Och de som har hushållsinkomster på mer än 600000 kronor om året mår näst bäst.

- En högre inkomst påverkar hälsan, det vet man i många andra studier som är gjorda. Man har en ekonomi som är stabil, man behöver inte oroa sig, och kan kanske lägga mer pengar på goda levnadsvanor, säger Eva Fernvall.

- Hälsoklyftan finns verkligen. Det är ett problem både för den enskilde och för hela samhället att vissa grupper inte har samma hälsostatus och att vården inte alltid når dem.

ANNONS

Något färre svenskar svarar att de mår bra i den aktuella undersökningen (77 procent) jämfört med när samma undersökning gjordes 2011 (83 procent).

TT

Fakta: Så mår svenskarna

77 procent av svenskarna svarar att de mår ganska eller mycket bra. 11 procent uppger att de varken mår bra eller dåligt, och 12 procent att de mår ganska eller mycket dåligt.

74 procent svarar att de instämmer delvis eller helt och hållet i påståendet att de lever ett sunt liv. 14 procent svarade varken eller, och 12 procent att de delvis inte instämmer eller inte alls.

1 558 svenskar i åldrarna 18-79 fick svara på hur de mår genom en webbenkät under perioden 24 november till 8 december 2016.

Källa: Novus/Apoteket

ANNONS