LRF: Jordbruket står inför en kris

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) delar Miljöpartiets bild av att den inhemska produktionen i Sverige måste öka. - Det handlar om att kunna hålla igång produktionskapaciteten vid en kris, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström. Han är dock tveksam till MP:s förslag att stödja jordbrukarna i omställningen till ekologiskt jordbruk.

ANNONS
|

MP föreslår stöd till jordbruket för att öka den inhemska livsmedelsproduktionen för att landet ska vara mindre beroende av andra länder och mindre sårbart vid en eventuell kris, som klimatförändringen, torka, handelskrig eller andra krig och konflikter.

Partiet vill lägga 500 miljoner kronor årligen för att bland annat minska beroendet av importgödsel, stödja mer svenskproducerat gödsel, det fossilfria jordbruket och hjälpa bönderna att ställa om till ekologisk produktion.

Palle Borgström, förbundsordförande för LRF, delar bilden av att den inhemska produktionen måste öka och välkomnar förslaget.

- I grunden producerar vi för lite och importerar för mycket. Vi importerar hälften av vad vi äter, svenska lantbrukare har allt för dålig konkurrenskraft, säger han.

ANNONS

MP:s mål är att självförsörjningsgraden istället ska ligga på 80 procent.

För att ställa om till mer självförsörjning behöver konkurrenskraften och lönsamheten hos svenska bönder bli väsentligt högre, enligt Palle Borgström.

- Det behövs inhemskt producerade biobränslen, och vi behöver producera mer i Sverige. Om vi inte producerar tillräckligt i fredstid kommer vi inte ha beredskap vid kris, säger han.

Blir inte jordbruket mer sårbart vid en torka här om en större andel produceras i Sverige?

- Nu drabbas även alla länderna runtomkring av torkan. Och det finns andra saker än torka som kan orsaka kris. Vi ser att omvärlden blir allt mer instabil och politisk osäker. Det krävs bättre beredskap, säger Palle Borgström.

Tveksam till eko-förslag

Tror du att era medlemmars bild av MP ändras i och med det här förslaget?

- Miljöpartiet kliver fram på ett annat sätt än tidigare i de är frågorna. Alla goda krafter är välkomna. Sedan är det ju upp till var och en att välja vad man röstar på, säger Palle Borgström.

Han är dock mer tveksam till MP:s förslag att stödja jordbrukarna i omställningen till ekologiskt jordbruk. LRF:s grundinställning är att ekologisk produktion ska avgöras av marknaden och konsumenternas efterfrågan.

- Ekologiska lantbrukare är minst lika hårt drabbade av torka, om inte ännu mer jämfört med konventionella. Det är klart att det är ett risktagande och en investering att ställa om, men i det längre perspektivet bygger det mer på om det finns en marknad.

ANNONS

Kan bli akut kris

Den rådande torkan slår hårt mot Sveriges bönder och Palle Borgström konstaterar att läget är allvarligt.

- Om prognoserna framöver står sig och vädret fortsätter så här in i halva augusti är det här en ren kris. Då kommer vi ha brist på foder och då behöver vi nödslakta djur, säger han.

Dessutom minskar skördarna väsentligt på alla grödor.

- Vi arbetar mycket ihop med regeringen och myndigheter att hitta åtgärder som minskar konsekvenserna.

På måndagen kommer landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) att hålla en pressträff där han berättar vad regeringen vill göra i det akuta läget.

Hur blir det på längre sikt om det fortsätter såhär?

- Det riskerar få konsekvensen att ett antal lantbrukare stänger ned. Det blir brist på svenska varor i butikerna och då importerar vi ännu mer. Det är sämre för klimatet, säger Palle Borgström.

ANNONS