LO-medlemmar föredrar Reinfeldt

ANNONS
|

"Vem vill du se som statsminister efter valet i september?". Det var frågan som Sifo ställde till 1000 personer för GP:s räkning.

• 44 procent svarar Fredrik Reinfeldt, vilket ger honom tätpositionen.

• 19 procent svarar Mona Sahlin, vilket ger henne en tredjeplats.

Vem som kom på andraplats? Det var svarsalternativet "tveksam/vet ej", som 27 procent av de svarande valde. Maria Wetterstrand föredras av 4 procent, medan Jan Björklund, Maud Olofsson och Lars Ohly får en procent vardera.

När GP/Sifo ställde samma fråga i juni var resultatet likartat: 42 procent ville se Reinfeldt som statsminister och 16 procent Sahlin. Fast då var det 6 procent som hoppades på Wetterstrand.

ANNONS

Nu går det förstås att läsa en sådan här mätning på olika sätt.

Fredrik Reinfeldt lär särskilt fästa sig vid att han har stöd av 95 procent av moderatväljarna. Bland borgerliga sympatisörer är det 87 procent som vill se honom som statsminister.

Mona Sahlin har bara 61 procent av de socialdemokratiska väljarna bakom sig – men hon kan glädja sig åt att stödet bland vänsterblockets sympatisörer vuxit från 37 procent i juni till 50 procent nu.

Fast den siffra som nog får både Reinfeldt och Sahlin att studsa gäller LO-medlemmarna. Det är fler av dem som föredrar Fredrik Reinfeldt som statsminister än som vill ha Mona Sahlin, 28 procent mot 25 procent.

Mona Sahlin har haft problem med sin relation till LO ända sedan 90-talets så kallade rosornas krig, då det socialdemokratiska partiet och LO befann sig på kollisionskurs. En sådan här siffra kommer att utnyttjas av hennes motståndare inom partiet om socialdemokratin gör ett dåligt val. Många socialdemokrater ser det nog som ett misslyckande att Reinfeldt är mer populär än Sahlin hos de LO-medlemmar som under mandatperioden stormat så mot regeringens a-kassa och sjukförsäkring.

Däremot märks inga stora könsskillnader i stödet för Mona Sahlin, 18 procent av männen och 19 procent av kvinnorna vill ha henne som statsminister. Fredrik Reinfeldt är populärare bland män (49 procent) än bland kvinnor (40 procent).

ANNONS

Båda huvudkandidaterna har sina främsta supportrar i den äldsta åldersgruppen, bland dem över 65 är det 55 procent som hoppas att Reinfeldt ska fortsätta leda landet, medan 24 procent vill se Sahlin göra det. I den här ålderskategorin är det bara 15 procent som svarar tveksam/vet ej.

Men hur viktigt är det egentligen att veta vilken kandidat väljarna vill se som statsminister?

Inte alls särskilt viktigt, lär många socialdemokrater svara. På S-bloggar argumenteras det just nu friskt för att media pratar alldeles för mycket om popularitetsmätningar och för lite om sakfrågor.

Moderaterna är desto nöjdare om valet blir en förtroendemätning mellan statsministerkandidater. Att personfrågan hamnat så mycket i centrum beror säkert mycket på framgångsrikt moderat "spinn". Ändå var det inte så länge sedan som personfrågorna ansågs vara en belastning för M, som drabbades av fler skandaler och ministeravhopp än något annat parti.

Men det finns också sakliga skäl varför det verkligen kan visa sig viktigare än någonsin vem som blir statsminister. Om det bildas en minoritetsregering med ett oberäkneligt vågmästarparti i riksdagen hänger det i hög grad på statsministerns auktoritet och förtroende hos andra partier om landet kan regeras.

Hur en koalitionsregering fungerar beror även det på beslut av statsministern: ska alla ingående partier ha veto i alla frågor? Eller ska små partier mest sköta sina departement och låta statsministern ta hand om helheten? Strategin kan vara helt avgörande för vad det blir för politik.

ANNONS
ANNONS