LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson höll pressträff i Landskrona inför sitt förstamajtal, där han bland annat presenterade sitt krav på en pensionsreform.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson höll pressträff i Landskrona inför sitt förstamajtal, där han bland annat presenterade sitt krav på en pensionsreform.

LO kräver pensionsreform

Sverige får allt fler fattiga pensionärer, varnar LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, och reser ett krav på en pensionsreform. Han varnar samtidigt för att turbulensen kring Miljöpartiet har blivit en belastning för regeringen.

ANNONS
|

- Det är klart att det är en belastning för regeringen, säger Thorwaldsson om Miljöpartiets problem och pekar på att nästan alla nyhetssändningar på senare tid har handlat om partiets problem.

Han är inte förvånad över den allt tydligare negativa inställningen till MP i de egna leden.

- Att LO-medlemmar inte gillar miljöpartister, det kan jag säga att det har LO-medlemmar aldrig gjort, säger han.

Men han vill inte gå så långt som att begära att statsminister Stefan Löfven sparkar ut MP ur regeringen.

- Vi låter regeringsbildandet vara upp till statsministern. Det är svårt nog ändå utan att LO tycker och tänker också, säger han.

I sitt förstamajtal, hållet både i Landskrona och i Malmö, för han samtidigt fram ett nytt LO-krav på en pensionsreform.

Thorwaldsson motiverar kravet med att problemet med fattiga pensionärer, som tvingas till stora inkomstsänkningar när de går i pension, växer.

Siktet är inställt på en garanti om minst 70 procent av lönen i pension till 2028 och Thorwaldsson hoppas att det ska gå att få till en blocköverskridande uppgörelse om en sådan nivå.

ANNONS

Dagens pensioner ligger bland LO-medlemmar på i snitt 60 procent av den tidigare lönen, och nivån är på väg nedåt, enligt Thorwaldsson, som betonar att problemet främst drabbar kvinnor:

- Dagens pensionssystem ger för lite pension, det är så enkelt.

En annan kvinnofälla Thorwaldsson vänder sig mot i sina tal är vad han kallar "deltidsträsket".

- Kvinnors lön ska inte bara vara en extrainkomst. Deltidsfällan, deltidsträsket, är en av de största kvarvarande stora skillnaderna mellan män och kvinnor som vi inte rått på.

LO-basen säger samtidigt tvärnej till allianspartiernas förslag om att sänka ingångslönerna för att få ned trösklarna in på arbetsmarknaden för nyanlända.

- Vi kommer aldrig någonsin underteckna ett kollektivavtal som ger lägre lön för att man är född i ett annat land, sade han inför tusentals jublande förstamajfirare i Folkets park i Malmö.

ANNONS