Polisens tekniker undersöker den påstådda brottsplatsen på Serenadsgatan i Malmö, men nu läggs våldtäktsutredningen ner. Kvinnan har erkänt att hon lämnat osanna och felaktiga uppgifter. Arkivbild.
Polisens tekniker undersöker den påstådda brottsplatsen på Serenadsgatan i Malmö, men nu läggs våldtäktsutredningen ner. Kvinnan har erkänt att hon lämnat osanna och felaktiga uppgifter. Arkivbild.

Ljög om grov våldtäkt – utredning läggs ner

En kvinna har medgett att hon ljög om att hon utsattes för en grov våldtäkt utomhus. Nu läggs utredningen ner och kvinnan brottsmisstänks för falskt larm.

ANNONS
|

Polisen larmades till Serenadgatan i Malmö natten mellan den 28 och 29 december om att en kvinna blivit utsatt för en grov våldtäkt utomhus av flera gärningsmän. Drygt sju veckor senare kommer beskedet att åklagaren Lena Körner lägger ner utredningen – inget brott ska ha begåtts. Kvinnan, som är över 18 år, har erkänt att hon lämnat osanna och felaktiga uppgifter till polisen.

- Under utredningens gång har vi hållit förhör med henne, vi har sökt vittnen och vi har tekniskt bevisning. Det sammantaget har visat att det inte har hänt, vilket hon även bekräftar, säger Mats Karlsson, biträdande chef polisområde Malmö, till TT.

ANNONS

Själv brottsmisstänkt

Kvinnan är nu själv brottsmisstänkt för falskt larm. Polisen vill dock inte uppge kvinnans förklaring till varför hon anmälde ett brott som aldrig hänt.

TT: Känner ni er trygga med att hon inte har tagit tillbaka anmälan på grund av hot eller påtryckningar från andra?

- Ja, det gör vi. Vi har teknisk bevisning som visar att vi inte tar fel, säger Karlsson.

Perioden 11 november–16 december anmäldes ytterligare tre grova våldtäkter utomhus i Malmö med fler än en gärningsman.

- Vi jobbar vidare med dem med full kraft. I minst ett av fallen har vi svårt att fastställa ett händelseförlopp fullt ut. Och det kan bero på offrets utsatta situation. Det tar tid och det är många förhör vi håller med de utsatta kvinnorna, säger Mats Karlsson.

Tagit stora resurser

Polisen utreder även en misstänkt gruppvåldtäkt inomhus i Lindängen förra helgen. De övriga utredningarna kan nu få extra resurser, som frigörs efter den nedlagda våldtäktsutredningen. Utredningen har tagit mycket resurser från polisen.

ANNONS

- Runt 20 till 30 polisanställda jobbar på brottsplatsen de första dagarna för att sedan övergå till en mindre grupp utredare, som även jobbar med andra utredningar. Sedan har vi haft hjälp från nationellt forensiskt centrum (NFC) och gärningsmannaprofilgruppen har varit nere och tittat på alla ärenden, säger Mats Karlsson.

TT

Fakta: Tidigare våldtäktsanmälningar

Malmöpolisen utreder i nuläget fyra fall där en kvinna misstänks ha blivit våldtagen av fler än en gärningsman. Tre av de fyra fallen har skett utomhus:

2–3 februari: En kvinna över 18 år anmäler att hon blivit våldtagen av fler än en gärningsman inomhus i Lindängen i Malmö. För kvinnan rör det sig om okända gärningsmän, men den misstänkta våldtäkten ska ha föregåtts av någon slags kontakt mellan kvinnan och de misstänkta personerna.

16 december: En 17-årig flicka utsätts för en våldtäkt utomhus av flera gärningsmän i stadsdelen Sofielund i Malmö. Enligt polisen utsatte gärningsmännen flickan för en mycket rå och brutal behandling.

15 november: En kvinna utsätts för en grov våldtäkt i närheten av en busshållplats vid Södervärn. Även här misstänker polisen att flera gärningsmän är inblandade.

11 november: En minderårig flicka utsätts för en grov våldtäkt vid ett grönområde i Segevång. Enligt polisen får de anmälan först några dagar senare och de misstänker att flera gärningsmän är inblandade.

ANNONS