Lite lättare att hitta studentbostad i höst

Trycket på studentbostäder inför höstterminen är fortsatt högt. Men trots att effekten av ett ökat byggande än så länge är liten, kommer det från flera orter signaler om något kortare kötider.

ANNONS
|

- Det vi kan se är att den ökade krisen har mattats av. Det blir inte värre år för år längre utan det har stabiliserats lite, tack vare att det byggts ganska många studentbostäder de senaste två åren framför allt. Och som prognoserna ser ut kommer det att byggas ganska mycket framöver så förhoppningen är att det ska bli ännu lite bättre de kommande åren, säger Martin Johansson, vd för branschorganisationen Studentbostadsföretagen.

ANNONS

Skillnaderna är inte stora, och det är främst på ett antal mindre orter som det är lite lättare att få studentbostad i år, poängterar han. Hur läget verkligen ser ut framgår också först när antagningsbeskeden kommer.

Rapporterar kortare köer

Hos de flesta av medlemsföretagen, 56 procent, är kötiden för en studentbostad oförändrad jämfört med motsvarande period 2016, visar en lägesrapport. 28 procent anger att kötiderna är något kortare, och 16 procent anger att de är längre.

I Stockholm finns i dagsläget omkring 15000–16000 studentbostäder, 8000 av dem hos Stockholms studentbostäder (SSSB). Snittväntetiden har minskat med en månad.

- Det vi kan se är att våra kötider minskar något för lägenheter och rum. Men det är fortfarande väldigt lång kö, drygt tre år och en månad i genomsnittlig kötid. Till den här perioden har vi frigjort 1300 bostäder som studenter kan söka till hösten, säger Ingrid Gyllfors, vd på SSSB.

10000 saknas i Stockholm

Ingrid Gyllfors råder studenter att vara aktiva och att ställa sig i kö hos både SSSB och bostadsförmedlingen.

- Det saknas ungefär 10000 studentbostäder i Stockholm i dagsläget. Vi kommer förhoppningsvis kunna bygga 2000 de närmaste åren, och en del är redan på gång. Men absolut har många studenter som kommer hit en mycket tuff situation, det kan vara jättejobbigt.

ANNONS

Hos bostadsförmedlingen i Stockholm har kön kortats med nästan tio månader jämfört med i fjol, men snittväntetiden är fortfarande drygt fem år, skriver Hem & Hyra.

I Göteborg ligger kötiden sedan flera år tillbaka på cirka ett och ett halvt år för studentrum till upp till fem år för en lägenhet. I Uppsala tar det som kortast ett till två år att få någon form av bostad. Umeå och Luleå har kortat köerna något.

TT

Fakta: Behovet av studentbostäder

Behov av fler studentbostäder: Borlänge, Borås, Gävle, Göteborg, Jönköping, Karlskrona, Linköping, Lund, Malmö, Norrköping, Stockholm, Uppsala, Västerås, Växjö.

Ej behov: Helsingborg, Kiruna, Sundsvall, Östersund.

På många studieorter är bostadsföretagen osäkra eftersom man saknar underlag för hur många studenter som vill ha boende till terminsstarten.

Källa: Studentbostadsföretagen

ANNONS