Linnas skadestånd kan bli högst hittills

ANNONS
|

Nästan tretton år förflöt från gripandet på ett internetkafé i Wales i juli 2004 till den spontana presskonferensen utanför hovrättsbyggnaden i Umeå på tisdagen den 30 maj. Om Kaj Linna slutligen frikänns från rånmordet i Kalamark 2004 kan han räkna med att placera sig på första plats bland dem som fått skadestånd för felaktiga domar, enligt Mårten Schultz, professor i juridik vid Stockholms universitet.

- Om det blir en friande dom skulle jag bli förvånad om inte Kaj Linnas ersättning slår rekord i den här kategorin. Det enda fallet som går att jämföra med är Joy Rahman som fick 10,2 miljoner kronor efter att ha suttit fängslad i åtta år. Det skulle se märkligt ut om man hamnade på en lägre nivå i Linnas fall, säger Schultz.

ANNONS

"Går inte reparera"

Skadeståndet är skattefritt och ska ersätta förlorad arbetsinkomst och det lidande som personen utsatts för i fängelset, men också hjälpa personen att komma på fötter igen.

- Det går inte att reparera 13 förlorade år, men min personliga åsikt är att om staten spärrar in en person under väldigt lång tid för ett väldigt allvarligt brott så ska man vara frikostig i kompensationen för att ge personen möjlighet att snabbt omstarta sitt liv, säger Schulz.

Tusentals ansökningar

Justitiekanslern tar ställning till omkring 2000 skadeståndsansökningar om året, och beviljar runt 90 procent av dem, enligt justitiekanslern Anna Skarhed. Ersättningen för lidandet bestäms vanligtvis utifrån ett förutbestämt schablonbelopp, men i ovanliga fall måste justitiekanslern jämföra med tidigare händelser, till exempel Joy Rahman.

- Det är ingenting som går att mäta och väga, men det är ersättning för att det helt enkelt har varit jobbigt att vara inlåst, och vad man har utsatts för genom det. Man har inte fått träffa sina närmaste, säger Skarhed.

ANNONS

"Ett stort belopp"

Kaj Linna har sagt att han kommer att begära 20-25 miljoner kronor om han frias. Anna Skarhed vill dock inte kommentera en siffra eftersom Linna varken är frikänd eller har lämnat in sin ansökan.

- Man kan bara konstatera att om det är lång tid kommer det naturligtvis att handla om ett stort belopp, säger Skarhed.

Hovrättens dom faller den 15 juni.

TT

Fakta: Tidigare höga skadestånd vid frianden

Det högsta skadestånd som hittills betalats ut är 12,6 miljoner kronor till en man som var fängslad 2003-2012 för att ha våldtagit och torterat sin dotter.

På andra plats i kategorin hamnar Joy Rahman som fick 10,2 miljoner kronor för att han varit fängslad 1994-2002 för mord på en kvinna i Stockholm.

En man i Västmanland fick 4,2 miljoner kronor efter det att han tvingats till sluten psykiatrisk vård 2001-2007 för grov våldtäkt och sexuellt ofredande mot en minderårig.

Två män fick 2,4 respektive 1,7 miljoner kronor för att ha suttit fängslade 2001-2004 för sexbrott mot barn.

En man i Stockholm fick två miljoner kronor för att han varit fängslad 1999-2001 för mord på puben Brother Tuck i Stokholm.

Källa: TT:s arkiv

Bakgrund: Kalamarksmordet

En 59-årig man mördas och hans 57-årige bror misshandlas svårt på en gård i Kalamark den 14 april 2004.

Den överlevande brodern pekar ut en bekant till bröderna som flera gånger tagit emot stora pengasummor av bröderna, till synes utan motprestation. Brodern kan inte identifiera mannen under en röstkonstruktion och blir allt mer osäker på sitt utpekande. Polisen riktar in sig på en annan man, Kaj Linna, som tidigare sålt ett kassaskåp till bröderna ihop med den utpekade mannen.

En tredje man blir åklagarens huvudvittne. Han säger till polisen att Kaj Linna dagen innan mordet berättat om planer på att råna bröderna, och att han och Linna körde bil till Kalamark dagen innan mordet, enligt mannen för att avskräcka Linna. Han ville bevisa för Linna att han visste vilka bröderna var, och hotat med att ange Linna för polisen om han genomförde rånet.

Kaj Linna både anhålls och häktas i sin frånvaro men hör inte av sig till polisen. Efter ett intensivt spaningsarbete kan polisen se var han senast loggat in på sitt e-postkonto, och grips därefter i början av juli 2004 på ett internetkafé i Swansea i Wales.

Luleå tingsrätt dömer Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån i december 2004. Hovrätten för övre Norrland fastställer domen i mars 2005.

Källa: Spår, DN, P4 Norrbotten med flera

Fakta: HD beviljade resning

I december 2016 beviljar Högsta domstolen Kaj Linnas resningsansökan sedan flera journalister granskat fallet och pekat på svagheter i bevisningen. I februari öppnar åklagare Jens Göransson på nytt förundersökningen.

Den 16 maj 2017 inleds den nya rättegången i hovrätten i Umeå. Den 30 maj försätts Linna på fri fot i väntan på domen som meddelas den 15 juni.

Källa: TT:s arkiv

ANNONS