Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180802-vallkampanj-726008_se.gp_1.jpg
"Det här kommer bli den hetaste och mest dramatiska valrörelsen någonsin", säger partisekreterare Maria Arnholm.

Liberalerna vill ha mer EU i valrörelsen

Hata eller prata? Kugga eller plugga? Chatta eller fatta? När Liberalerna presenterar årets valaffischer står hjärtefrågorna integration, utbildning och EU i centrum – genom fyndiga rim.

- Det här kommer att bli den hetaste och mest dramatiska valrörelsen någonsin. När extremistiska krafter växer och ett populistiskt-nationalistiskt parti blir ett av de allra största känner vi oss taggade att ta diskussionerna kring de här ämnena, säger partisekreterare Maria Arnholm om valet av affischer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När valrörelsen drar i gång och de olika partiernas valaffischer presenteras väljer Liberalerna att lyfta ideologi och sätta frågor som integration, utbildning och EU-samarbete i centrum.

- Vi vill att affischerna ska vara tydliga, synas väl och ställa frågor snarare än att bara tuta ut påståenden. Ska vi hata eller prata i samhället? Ska vi chatta eller fatta i skolan? – frågor som får i gång samtal.

Utveckla EU-samarbetet

I början av juli i år valde Liberalerna att satsa mer på EU, något som även märks i valet av planschmotiv. På en av affischerna ställs frågan "fjärma eller närma?". På en annan står partiledaren Jan Björklund med händerna i kors bakom texten "mer EU".

- När vi ser att både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vill lämna EU vill vi i stället göra det till en stor och viktig valfråga. Det är otroligt avgörande för Sverige att vi finns integrerade i ett samarbete med andra länder, säger Arnholm.

Liberalerna hoppas också lyfta frågor om integration och utbildning.

- Vi tycker att fler ska utbildas och jobba, oavsett bakgrund, säger Maria Arnholm och pekar på affischen med texten som lyder "nobb eller jobb?".

"Lite ödmjuka"

Andra politiskt heta ämnen som vård och klimat står inte med på Liberalernas affischer. Men det ska inte tolkas som att partiet har valt att lägga dessa åt sidan, säger Arnholm.

- Vi är lite ödmjuka. Det finns många partier som sätter sig in i olika saker och vi har valt att lyfta fram det som vi tycker är särskilt viktigt för liberaler.

Fakta: Viktiga frågor för Liberalerna

TT

Liberalernas valkampanj har skola och integration som främsta valfrågor.

1. Utbildning: Fler timmar i viktiga ämnen och tioårig grundskola för alla elever. Nyanlända barn och unga kan behöva ännu mer tid. Lärare ska få mer utbildning och fortbildning i ledarskap, och ökade befogenheter att ingripa. Alla lektioner ska vara mobilfria. Höj lärarnas status med bättre karriärmöjligheter, högre lön och mer att säga till om.

2. Integration: Tidigare och bättre språkundervisning, mer tid i skolan för nyanlända barn och starkare incitament att lära sig svenska.

I början av juli i år valde även Liberalerna att satsa mer på EU: De vill ha en färdplan för svenskt euromedlemskap. Partiet har tidigare sagt att Sverige bör införa euron 2022. L anser också att Sverige ska gå med i EU:s bankunion.

Källa: Liberalerna

Mest läst