Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, är en av nio skånska L-politiker som vill att partiledningen säger nej till Stefan Löfven som statsminister. Arkivbild
Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, är en av nio skånska L-politiker som vill att partiledningen säger nej till Stefan Löfven som statsminister. Arkivbild

Liberalerna har fått ett eget Skåneuppror

Liberalerna har fått sitt eget Skåneuppror. Nio framträdande L-politiker kräver att partiets riksdagsgrupp och partiledaren Jan Björklund klart säger nej till Stefan Löfven (S) som statsminister.

ANNONS
|

- Det finns en osäkerhet i den här frågan och den osäkerheten har blivit betydligt större sedan vi som parti röstade nej till Ulf Kristersson som statsminister, säger han till TT.

Tidigare i veckan höll Liberalerna i Skåne ett styrelsemöte som resulterade i en skrivelse till partirådet med kravet att partiet inte ska stötta en socialdemokratisk regering. Brevet ska behandlas av partidistriktet på måndag.

ANNONS

"Om det är omöjligt att bilda den Alliansregering som vi lovat våra väljare att verka för bör Liberalerna avstå från regeringsmedverkan. Vi har inte mandat att medverka till eller medverka i något annat än en borgerlig regering", står det bland annat.

(S) ingen samarbetspartner

I en debattartikel i Dagens Industri lyfter de skånska lokalpolitikerna fram flera politiska sakfrågor där de anser att Liberalerna och Socialdemokraterna står för långt från varandra för att kunna enas.

Det gäller bland annat friskolorna, höjd skatt på arbete, Socialdemokraternas förslag om en så kallad familjevecka, bostadspolitiken, stödet till funktionshindrade (LSS), avskaffandet av anställningsformen allmän visstid och arbetskraftsinvandring.

"När vi granskar de sakpolitiska förutsättningarna är det tydligt att Socialdemokraterna och Stefan Löfven inte kan bli en samarbetspartner till Liberalerna", skriver de.

Budgetomröstningen avgör

När Jan Björklund på lördagsmorgonen intervjuades av TV4 gjorde han klart att frågan om Liberalerna ska sitta i en regering ledd av Stefan Löfven "finns inte på bordet". Om den skulle uppkomma måste Liberalerna låta sitt partiråd ta ställning, understryker han. Det räcker inte, enligt Torkild Strandberg.

- Om partirådet kallas in så antyder det att frågan finns på bordet och för att ge partiets ledning ett mandat att gå i den riktningen.

ANNONS

Det är inte första gången skånska Allianspolitiker mer eller mindre öppet tar strid med sina partiledningar. Inom moderaterna har det handlat om samarbete med SD, men det är inte fallet hos Skåneliberalerna, understryker Torkild Strandberg.

- Den frågan har vi över huvud taget inte tagit ställning till. Jag tror att det finns olika åsikter, både inom vårt parti och inom den grupp som skrivit debattartikeln.

TT

Fakta: Så är läget i regeringskrisen

Riksdagen röstade den 14 november ned förslaget från talman Andreas Norlén, hans första till riksdagen, om Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Har riksdagen fyra gånger förkastat talmannens förslag, ska förfarandet avbrytas och återupptas först sedan val till riksdagen har hållits, lyder formuleringen i grundlagen Regeringsformen. Om inte ordinarie val ändå ska hållas inom tre månader, ska extraval hållas inom samma tid.

Talmannen har efter det att Kristersson röstats ned gett Centerledaren Annie Lööf i uppdrag att sondera förutsättningarna för en ny regering. Tidigare sonderingsuppdrag, till Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M), har inte gett något resultat.

ANNONS