Statsminister Sterfan Löfven presenterar Lena Hallengren (S) som ny barn-, äldre- och jämställdhets­minister under en pressträff i Rosenbad i Stockholm.
Statsminister Sterfan Löfven presenterar Lena Hallengren (S) som ny barn-, äldre- och jämställdhets­minister under en pressträff i Rosenbad i Stockholm. Bild: Pontus Lundahl/TT

Lena Hallengren (S) ny jämställdhetsminister

Efter att Åsa Regnér (S) blivit erbjuden toppjobb inom FN tar nu Lena Hallengren (S) över som barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

ANNONS
|

Under onsdagen blev det känt att barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér skulle lämna sin post. Hon har istället fått ett toppjobb inom FN, och då som vice chef för UN Women, FN:s organ för jämställdhet mellan könen.

Under en pressträff på torsdagen tillkännagav Stefan Löfven hennes efterträdare – Lena Hallengren (S).

Lena Hallengren konstaterar att hon har många stora uppgifter på sitt bord, bland annat med barnkonventionen, en samtyckeslag och assistansersättningen.

– Jag är glad över uppdraget har stora uppgifter framför mig den närmaste tiden, säger Lena Hallengren vid presskonferensen.

"Den som har rätt till assistans ska få det"

Hennes ställning inför LSS är att det är en viktig och fundamental rättighetslagstiftning.

ANNONS

– Det ska inte råda någon tvekan om att den som har rätt till assistans ska få det, säger hon.

Lena Hallengren har också ansvar för äldrefrågor.

– Min största och viktigaste uppgift just nu blir att ta hand om de frågor som påverkar våra seniora medborgare. 2020 ska inte någon pensionär betala mer i skatt än den som är yrkesverksam, säger Hallengren på en pressträff med statsminister Stefan Löfven (S).

Hon utses just på Internationella kvinnodagen och får en fråga om hur hon engagerat sig i jämställdhetsfrågor.

- Man får vara både döv och blind för att inte se ojämställdheten, säger Hallengren.

En stor jämställdhetsfråga framöver är att arbeta för rätten till heltid och att ha en lön som går att leva på.

Fakta: Lena Hallengren

Lena Hallengren har suttit som statsråd tidigare. År 2002 värvade Göran Persson henne till biträdande utbildningsminister, med ansvar för förskolan, vuxnas lärande samt ungdomsminister.

Lena Hallengren (S) är född 1973 och sitter i riksdagen för Socialdemokraterna för Kalmar län. Hon är ordförande i utbildningsutskottet.

Hon har tidigare varit vice ordförande i socialutskottet och ordförande i trafikutskottet, ledamot i miljö- och jordbruksutskottet samt i klimatberedningen.

Källa: riksdagen.se och socialdemokraterna.se.

ANNONS