Snödjupet är högt i fjällen just nu. Arkivbild.
Snödjupet är högt i fjällen just nu. Arkivbild.

Lavinfara i fjällen inför sportlovet

På måndag drar sportlovsveckorna i gång. Två dagar innan varnas för betydande lavinfara och mycket hård vind i delar av fjällen.

ANNONS
|

SMHI har under lördagen utfärdat en varning för mycket hård vind i Jämtlandsfjällen, södra och norra Lapplandsfjällen. Det kan samtidigt bildas snödrev på kalfjället.

Vindstyrkorna kommer att ligga på mellan 10 och 20 meter per sekund.

- Varningarna gäller från i kväll och i natt men kommer troligtvis att ligga kvar även för morgondagen (söndagen), säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

ANNONS

"Var mycket försiktig"

Naturvårdsverkets lavinprognoser visar samtidigt att en varning ligger ute för västra Härjedalsfjällen om betydande lavinfara.

"Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker", står det i varningen.

Under måndagen inleds sportlovsveckorna för Göteborg, Jönköpings län, Sjuhärad, Skaraborg och Ydre.

Hur det kommer att se ut med lavinfaran under de fem kommande sportlovsveckorna är dock omöjligt att sia om, enligt Nils Hallberg vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst. Prognosen förändras varje dag. Men hans tips är att förberedelser gör det säkrare.

- Kommer du in i terräng som börjar luta 25 grader eller mer har du hamnat i lavinterräng och där finns risken. Ta kontakt med skidpatrullen på orten där du är, titta på vädersändningar i tv, informera dig på turistorterna och via lavinprognoser.se, säger han.

Mycket snö

Snön är djup och i Idre ligger nivån på 80 centimeter, Storlien-Storvallen 73 centimeter och Hemavan 69 centimeter.

Under måndagen väntas mer snö då ett lågtryck rör sig in från väster.

- Det kommer att snöa hela måndagen och tisdagen och i samband med det här kan det komma lite större mängder framför allt i södra fjällen, säger Malva Lindborg på SMHI.

ANNONS

Medan snön längre söderut i Sverige faller som blötsnö finns ingen sådan risk för sportlovsfirare i fjällen då temperaturen väntas ligga runt mellan 5 och 10 minusgrader.

TT

ANNONS