Lavin vid svensk skidort

ANNONS
|

En 100 meter breda och 400 meter långa lavinen gick på Nordalsfjäll vid 13.30 på söndagen. Området är ett populärt bland offpist-skidåkare och ligger i anslutning till liftsystemet vid Riksgränsen.

Området betecknas som lavinfrekvent.

– Man vet inte om någon har skadats eller om någon människa i lavinen, vi sätter in massor med personal för att söka av området, berättade Marie Andersson, RLC-kommunikatör vid polisen i Norrland under söndagsförmiddagen.

Två polisstyrkor, fjällräddare från Norge och Sverige, spårhundar, en militärhelikopter, en ambulanshelikopter, militärer och frivilliga fjällräddare skickades till platsen för att söka efter eventuella spår i området under söndagen.

"Kallar in så mycket folk vi kan"

– Vi kallar in så mycket folk vi kan, berättade Marie Andersson initialt.

ANNONS

Snön efter lavinen ligger cirka en meter tjock.

–Får vi inga indikationer på att någon saknas, eller om hundarna inte markerar så kommer insatsen avslutas så småningom. Men får vi indikationer på annat så kan det dröja flera dygn, berättade Fredrik Nilsson tidigare under söndagen.

Uppmanar allmänheten att höra av sig

Polisen i Norrbotten har under dagen uppmanat allmänheten att höra av sig om man saknar någon som vistats i området kring Nordalsfjäll.

Helgen har präglats av ett antal laviner i de svenska fjällen. Naturvårdsverkets lavinövervakare larmade på fredagen om betydande lavinfara i samtliga bevakningsområden. På lördagen drogs två män med i en lavin i Trappfjäll i Västerbotten och de fick lindriga skador. På lördagskvällen sänkte Naturvårdsverket riskbedömningen vid Riksgränsen till måttlig lavinfara, vilket är den näst lägsta graden på den femgradiga skalan.

ANNONS