John Ausonius under rättegången i Frankfurt i slutet av februari. Arkivbild.
John Ausonius under rättegången i Frankfurt i slutet av februari. Arkivbild.

"Lasermannen" överklagar tyska morddomen

John Ausonius, även känd som lasermannen, överklagar den tyska morddomen. Hans advokat Joachim Bremer uppger för TT att han under den närmaste månaden kommer att lämna in grunderna för överklagandet.

ANNONS
|

Överklagandeprocessen är en långdragen historia för Ausonius som inte återvänder till svenskt fängelse förrän domen vunnit laga kraft. När advokaten lämnat in grunderna för överklagandet ges åklagaren möjlighet att bemöta inlagan, varpå försvaret får tillfälle att skriva en replik på åklagarens yttrande.

Först därefter tas fallet upp av Bundesgerichtshof, som är den rättsprövningsinstans som prövar om lagen tillämpats i enlighet med gällande praxis. Finner man att det förekommit felaktigheter när målet handlagts kan det återförvisas till en ny domstol. Processen tar vanligtvis runt ett år.

I februari dömdes John Ausonius till livstids fängelse i en tysk domstol för det 26 år gamla mordet på en kvinna i Frankfurt.

ANNONS

Det är klarlagt att John Ausonius befann sig i Frankfurt när den då 68-åriga Blanka Zmigrod mördades. Han har erkänt att han bråkade med henne om ett elektroniskt fickminne, som han anklagade henne för att ha stulit. På brottsplatsen hittades ammunition av en sort som är förbjuden i Tyskland och som användes vid Ausonius attentat i Sverige. Dessutom sköt mördaren sitt offer på nära håll och försvann på cykel, precis som Ausonius gjorde vid de svenska attackerna.

Advokaten har varit kritisk mot att rättegången över huvud taget hållits. Inga nya bevis har framkommit och inga nya vittnen har trätt fram. Dessutom har vittnen som hörts igen haft svårt att minnas detaljer.

TT

Fakta: Lasermannen

Namnet kommer sig av att John Ausonius till en början använde ett gevär med lasersikte.

Gemensamt för hans offer var att de hade mörkt hår eller mörk hudfärg, vilket gjorde att många levde i skräck för att bli skjutna. Samtliga offer sköts i Stockholmsområdet eller Uppsala mellan augusti 1991 och januari 1992.

Attentaten ledde till en massiv jakt på gärningsmannen. Polisinsatsen har jämförts med den efter mordet på statsminister Olof Palme.

Sommaren 1992 greps John Ausonius i samband med att han rånade en bank.

Ausonius dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för ett mord, nio mordförsök och åtta rån.

ANNONS