Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Oppositionsrådet Lotta Edholm och två andra L-politiker efterlyser skärpt säkerhet i vallokaler. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  L vill skärpa säkerheten i vallokaler

  Tre politiker från Liberalerna – oppositionsborgarrådet Lotta Edholm, riksdagsledamoten Fredrik Malm och riksdagskandidaten Morgan Olofsson – efterlyser skärpt säkerhet vid vallokaler i en debattartikel i Dagens Nyheter.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Bakgrunden är de stormningar av vallokaler som nazister genomförde under valet 2014. Debattörerna påpekar att det inte finns någon myndighet med uppdrag att rapportera incidenter i vallokaler, och att polisen inte särredovisar dessa brott.

  L-politikerna menar att kommunala politiker bär ansvaret för att röstningen går rätt till, och vill därför att alla Sveriges kommuner inför valet ges i uppdrag att förhindra, registrera och rapportera alla incidenter i vallokaler.

  Därtill vänder de sig, med hänvisning till kritik från valobservatörer från OSSE, mot att valsedlarna ligger öppet i svenska vallokaler, och konstaterar att flera fall av familjeröstning – där fler än en person går bakom skynket samtidigt – förekommit.

  "Det är hög tid att se till att reglerna efterföljs i vallokalen, att åtgärda valsedlarnas placering och att vi bevakar och utvärderar valen på riktigt", skriver debattörerna.