Liberalerna väntas klubba ett förslag om att föräldrar som inte vaccinerar sina barn inte ska få rätt att välja förskola. Arkivbild.
Liberalerna väntas klubba ett förslag om att föräldrar som inte vaccinerar sina barn inte ska få rätt att välja förskola. Arkivbild.

L skärper tonen mot vaccinvägrare

Liberalerna skärpen tonen mot barnavårdscentraler där inte tillräckligt många barn vaccineras. Nästa helg väntas partiets landsmöte anta ett förslag om att föräldrar som inte vaccinerar sina barn inte heller ska få rätt att välja förskola.

ANNONS
|

Barnavårdscentralen Allvis i Stockholm är under granskning från landstinget för hur deras informationsgivning mot föräldrar kring vaccin ser ut. Bland annat har Dagens Nyheter rapporterat att anställda ger råd och rekommendationer som strider mot barnhälsovårdens riktlinjer.

Stockholms hälso- och sjukvårdslandstingsråd, Liberalen Anna Starbrink, säger att hon reagerade med ilska på uppgifterna om att Allvis.

- Min inställning är att vi inte ska ha verksamheter som inte jobbar för att vaccinera barnen, säger hon.

ANNONS

Låg vaccinationsgrad

På Allvis har bara fyra av tio barn vid 1,5 års ålder vaccinerats mot mässling, påssjuka och röda hund, till skillnad mot Stockholmssnittet på 19 av 20 barn.

- Jag vill att vi ska vara tydliga i våra avtal med vårdgivare att man ska nå upp till minst 95 procent, gör man inte det måste man lämna in en åtgärdsplan på hur man ska komma tillrätta med det, säger Anna Starbrink, och tillägger att det finns andra barnavårdscentraler som inte når upp till målet, men att man där i alla fall försöker.

Allvis var tidigare en antroposofisk familjemottagning, men efter att ha fått kritik i våras beskrivs mottagningen inte längre som det. Antroposofi är en lära som är vaccinskeptisk. Allvis uppger för DN att "personalen följer de riktlinjer som avtalet kräver".

- Jag vill inte att vi ska ha ett undantag där människor som jobbar inom vården ska kunna välja att inte utföra sina arbetsuppgifter. Det blir som en antroposofisk ansvarsfrihet, och det kan vi inte acceptera, säger Starbrink.

ANNONS

Får inte välja

Vid partiets landsmöte nästa helg väntas Liberalerna klubba ett förslag om att föräldrar som väljer att inte vaccinera barn inte ska få rätt att välja förskola. Motiveringen är att skydda barn som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig, och som därmed utsetts för en ökad risk.

- Den har fått partistyrelsens stöd, så den räknar jag med att vi får med landsmötet på. Det känns som att de här frågorna blir mer och mer aktuella, säger Anna Starbrink, som lett gruppen som arbetat fram partiets nya sjukvårdspolitik.

TT

Fakta: BVC granskas

Stockholms läns landsting inledde en granskning av Allvis i maj, efter att Dagens Nyheter avslöjat att barnavårdscentralen gett felaktig information om vaccin till nyblivna föräldrar. På mötet sades det att det kunde vara positivt att vänta med vaccin. Nyligen presenterade tidningen nya uppgifter om en sjuksköterska på Allvis som inte ville rekommendera en vaccination när en förälder bad om en rekommendation.

Barnavårdscentralen riskerar att få sitt tillstånd indraget. Utredningen ska vara klar inom "en snar framtid", enligt landstingsrådet Anna Starbrink.

ANNONS