Liberalerna vill att den som döms till fängelse ska sitta inlåst hela strafftiden ut. Arkivbild.
Liberalerna vill att den som döms till fängelse ska sitta inlåst hela strafftiden ut. Arkivbild.

L: Dömda ska sitta hela strafftiden

ANNONS
|

Liberalerna vill att personer som döms till fängelse ska sitta hela strafftiden ut. I dag finns en generell regel om frigivning från fängelse efter att två tredjedelar av tiden har avtjänats. Partistyrelsen har ställt sig bakom ett förslag till det kommande landsmötet om att reglerna ska ändras.

- Döms man till sex år, då sitter man i sex år, och sen kan man släppas tidigare om man sköter sig och visar tecken på anpassning, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Sveriges Radio Ekot.

ANNONS

Partiets rättspolitiska talesperson Roger Haddad, som lett den rättspolitiska arbetsgrupp som tagit fram förslaget, säger till TT att det innebär en skärpning av rättspolitiken.

- Vi anser att villkorlig frigivning ska vara en möjlighet och inte en skyldighet. Om du sköter dig inom kriminalvården ska du kunna prövas för ett tidigareläggande av utslussningen, säger han.

Arbetsgruppen föreslår även att den så kallade straffrabatten för unga lagöverträdare ska slopas eftersom den ger helt fel signaler från rättssamhället till unga som begår mycket allvarliga brott.

- Om du är 17 år och skjuter någon så får du automatiskt en kraftig straffrabatt bara för att du är ung. Det vill vi ändra på, säger Roger Haddad.

TT

ANNONS