Löfvens superresa över

ANNONS
|

Solen sken över Washington DC när statsministern för första gången gick in i Vita huset för ett möte mellan "två arbetargrabbar", som Biden uttryckte det. Mötet blev en dryg timme längre än planerat.

-Det är oerhört viktigt för Sverige att ha den här kontakten. Det är helt avgörande att vi kan sitta ner med supermaktsledare och ge vår syn och finnas med i resonemangen, sade Löfven till TT efteråt.
Vill samarbeta

Samtalet med Biden handlade bland annat om Ukrainakrisen och kampen mot IS.

-Vi stödjer koalitionen (mot IS) på olika sätt och vi vill utveckla det ⦠genom att möjliggöra att skicka svenskar att hjälpa till med träningen, sade Löfven och hänvisade till en pågående utredning som syftar till att få en sådan lagstiftning på plats.

I ljuset av Ukrainakrisen betonade statsministern Sveriges alliansfrihet, men sade till Biden att den blågula militära förmågan ska stärkas, och berättade om det utökade försvarssamarbetet med Finland.

-Och vi vill ha ett utökat samarbete med Nato. Det är klart att det ger en trygghet för USA att veta hur vi fungerar. De ser Sverige som en viktig del av norra Europa.
-Även ett litet land betyder något, det spelar roll vad vi gör i närområdet.

Tidigare på dagen beskrev Löfven Ryssland som ett globalt hot, med anledning av kriget i Ukraina.

De komplexa Iranförhandlingarna och frihandelsavtalet TTIP diskuterades också i Vita huset, liksom svenskamerikanska partnerskap rörande jämställdhet, ekonomi, innovation och klimatet.

ANNONS
-Vicepresidenten sade att klimatfrågan är vår generations stora ödesfråga. Det är bra, inför Parisförhandlingarna.
Tyst om Saudiarabien

Besöket blev kulmen på en resa där Löfven bland annat träffat Kinas högsta företrädare, lobbat för en blågul plats i FN:s säkerhetsråd, talat om anständiga arbetsvillkor i FN:s ekonomiska och sociala råd och hållit ett utrikespolitiskt linjetal på tankesmedjan Brookings. Ord som globalisering, jämlikhet, solidaritet och feminism har förekommit ofta.

Sveriges kandidatur till säkerhetsrådet togs dock inte upp vid mötet med Biden och inte heller diskuterade de båda ledarna dispyten med Saudiarabien. Vid pressträffen ville Löfven inte säga om han skickat ett eller två brev till den saudiske kungen.

-Jag har skrivit brev tillden saudiska ledningen och tydliggjort för dem vad vi har gjort, sade han.

Född 21 juli 1957 i Stockholm, men uppväxt hos fosterföräldrar i Ådalen.

Gick med i ungdomsförbundet SSU som 13-åring.

Utbildning: Tvåårigt ekonomiskt gymnasium, svetsutbildning och socialhögskola i 1,5 år.

Anställdes 1979 på Hägglunds i Örnsköldsvik och inledde där en facklig karriär.

Blev 2006 förbundsordförande, Industrifacket Metall (IF Metall).

Utsågs 2012 till partiordförande för Socialdemokraterna.

Blev hösten 2014 statsminister

Bor i Stockholm med sin fru. Inga barn.

ANNONS