Statsminister Stefan Löfven tog emot EU:s permanente ordförande Donald Tusk på tisdagen. På agendan stod hur EU-ledarna ska kunna komma överens i migrationsfrågan. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven tog emot EU:s permanente ordförande Donald Tusk på tisdagen. På agendan stod hur EU-ledarna ska kunna komma överens i migrationsfrågan. Arkivbild.

Löfven utesluter inte asylläger utanför EU

Statsminister Stefan Löfven (S) utesluter inte tanken på asylläger utanför EU, en fråga som diskuteras inför EU-toppmötet nästa vecka.

ANNONS
|

Stefan Löfven är skeptisk till att EU-länderna ska lyckas komma överens om asylpolitiken under toppmötet i Bryssel.

Att flera länder slagit in på en hårdare linje minskar chanserna ytterligare.

- Det är klart att det gör ansträngningen ännu svårare. Men det är ändå så att problemet ligger där och vi blir liksom inte av med det för att några länder tittar bort. Här måste det finnas en lösning, för frågan i sig själv, men också för EU:s styrka. Hittar vi inte en lösning så försvagas EU, säger Löfven.

ANNONS

Kräver värdig behandling

Enligt ett utkast till slutsatser för toppmötet, som cirkulerar bland flera medier, kommer EU-ledarna ta ställning till ett förslag om asylcenter utanför EU, till exempel i Nordafrika och Albanien. Där ska avgöras om en asylsökande är en flykting med skyddsbehov eller om det rör sig om en ekonomisk flykting. Förhoppningen är att detta ska få migranter att avstå från den ofta farliga resan till EU.

- Vi måste se över det. Det måste i grund och botten vara en mänsklig, värdig behandling av alla människor. Det gäller också flyktingar, det är vår utgångspunkt, säger Löfven.

Sverige anser att samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR och FN:s migrationsorgan IOM är nödvändigt. Förslaget ska nu studeras i detalj.

TT: Du utesluter det inte?

- Det beror alldeles på hur det organiseras och vad det blir i för form. Grunden måste vara ett människovärdigt mottagande, säger Löfven.

ANNONS

Göra upp på hemmaplan

Moderaterna har redan lanserat ett liknande förslag om asylcenter utanför EU och anser att det som nu diskuteras i Bryssel är ett steg i rätt riktning.

Men Tobias Billström, gruppledare för M i riksdagen, tror inte på en omfattande uppgörelse om asylpolitiken på EU-toppmötet. Och det måste få konsekvenser på hemmaplan, anser han. Stefan Löfven kan inte längre säga nej till Moderaternas invit om att göra upp om den svenska migrationspolitiken.

- Stefan Löfven har förslösat två år på att hänvisa till att EU ska lösa Sveriges problem i migrationspolitiken. Det är allvarligt, för behovet av en stram och långsiktig migrationspolitik är stort. Det finns massor av saker som vi borde sätta oss ner och diskutera och utreda, säger Billström.

- Det är uppenbart att EU inte kommer att lösa Sveriges problem.

Stor splittring

Motsättningarna inom asylpolitiken är stort i EU. Sverige driver linjen med en tvingande omfördelning av flyktingar, där alla länder måste ta emot flyktingar när ett EU-land utsätts för en flyktingvåg. Italiens nya regering har signalerat en hårdare ton, och nyligen stoppades räddningsfartyget Aquarius från att lägga till i Italienska hamnar. I Tyskland, som delat Sveriges ståndpunkt att alla länder ska dela på ansvaret, pressas förbundskansler Angela Merkel nu av ett stort inrikespolitiskt bråk om asylpolitiken. Regeringspartnern CSU vill att asylsökande som redan registrerats i ett annat EU-land ska direktavvisas vid den tyska gränsen.

ANNONS
TT

ANNONS