Löfven till diktaturens Iran

Statsminister Stefan Löfven (S) besöker Iran på inbjudan av president Hassan Rouhani. På dagordningen står handelsfrågor och Syrien, enligt regeringskansliet.

ANNONS
|

Besöket sker 11–12 februari och handelsfrågor, bilaterala samarbetet och utvecklingen i regionen med fokus på Syrien är frågor som ska diskuteras.

Med på resan följer också en näringslivsdelegation med representanter för ett stort antal företag, enligt regeringskansliet. Handelsdelegationen leds av EU- och handelsminister Ann Linde (S).

- Det finns flera skäl. Ett är att det är en stormakt i området. När vi nu sitter i säkerhetsrådet har jag träffat president Rouhani i New York och vill gärna träffa honom i Iran. Det andra är uppenbart, när nu de ekonomiska sanktionerna lyfts undan är det viktigt att svenskt näringsliv kan få tillträde till den marknaden, säger Stefan Löfven till TT.

ANNONS

"Förtryckande diktatur"

Iran har historiskt varit en av Sveriges viktigaste exportmarknader i Mellanöstern och flera svenska företag är etablerade i landet sedan länge.

Liberalernas Birgitta Ohlsson förutsätter att också mänskliga rättigheter kommer upp.

- Det är så otroligt viktigt när statsministern åker till en så stängd, förtryckande och fundamentalistisk diktatur som Iran att han är glasklar kring mänskliga rättigheter, feminism och dödsstraff, säger hon.

Stefan Löfven svarar så här på frågan om han kommer att lyfta dessa frågor vid besöket:

- Vi tar med oss svenska rättighetsfrågor till andra länder där det är befogat. Jag gör alltid det och kommer att fortsätta med det.

Flera stora företag

Ett dussintal svenska storföretag är företrädda i Löfvens delegation till Iran.

- Det är en väldigt stor marknad med en stor befolkning och efter att sanktionerna hävdes så ser vi att de flesta sektorer i samhället är eftersatt. Det finns ett enormt behov av att renovera och bygga ut samhället, säger Magnus Almén, Business Swedens handelssekreterare på plats i Teheran, till TT.

ANNONS

Intresset från svenska företag har ökat påtagligt sedan sanktionerna släpptes. Men det finns fortfarande en del sanktioner kvar, vilket bidrar till vissa svårigheter.

- Det handlar bland annat om att skydda sig mot terrorfinansiering, så man måste veta vem man gör affärer med. Där får vi hjälpa till ganska mycket, säger Magnus Almén.

Fakta: Iran

Respekten för rätten till liv och kroppslig integritet är på kritiskt låg nivå. Dödsstraff utdöms ofta efter summariska rättgångar och av oklara skäl.

Antalet avrättade är bland de högsta i världen.

Det finns ett mycket stort antal politiska fångar i landet. Även om kvinnor har rösträtt och utgör en majoritet av de universitetsstuderande diskrimineras de i stor omfattning, speciellt när det gäller äktenskap, skilsmässa, arv och vårdnad av barn.

Intoleransen mot hbqt-personer är omfattande och enligt strafflagen döms personer som ägnat sig åt frivillig homosexuell handling till döden.

Enligt 1979 års författning är Iran en islamisk republik och islams lagar, sharia, landets lag enligt den jafaritiska rättsskolan inom shiaislam.

Den verkställande makten utövas av en president vald på fyra år.

Källa: Nationalencyklopedin

Fakta: Delegationen

De företag som följer med på besöket är: ABB, Astra Zeneca, Danske Bank, Envac, Ericsson, Sandvik, Scania, SEB, Tetra Pak Iran, Volvo Cars, Volvo, International Council of Swedish Industry, Monsson Energy, Bombardier Transportation och Wallenberg Foundation.

Källa: Business Sweden

ANNONS