Löfven till de borgerliga: Besinna er!

Stefan Löfven kritiserar de borgerliga för att ägna sig för mycket åt det politiska spelet i stället för att värna Sverige.

ANNONS
|

- Vi kan inte hålla på med ett spel bara, där det verkar vara viktigare att ställa till svårigheter för de andra än att föra landet framåt, säger han efter statsministerns frågestund i riksdagen.

Löfven varnar för vad som kan hända om inte alla tar ansvar:

- Titta på vad som hände i USA. De hade en kongress som inte kunde lösa några frågor och till slut kom en som sa att han hade enkla lösningar på allting. Det är där USA är nu och Sverige ska inte dit.

ANNONS

Öppnad dörr

- Vi har en rätt så komplex situation runt om oss med brexit, Rysslands agerande i vårt närområde och en ny USA-administration som vi inte vet var det landar. Att i det läget ägna all tid åt det politiska spelet och trixandet är för mig fel.

Löfven kritiserar de borgerliga för att de inte vill diskutera med regeringen för att nå lösningar, samtidigt som de inte vill samarbeta med SD.

- Det håller faktiskt inte ihop. Här får man faktiskt välja. Och menar man allvar med att inte samarbeta med Sverigedemokraterna så finns det bara en väg och det är blocköverskridande samarbete. Min dörr är öppen.

Avtal med V

Frågan är hur Löfven ska kunna göra upp om skatterna med Centern och Liberalerna, när Vänsterpartiet redan har förhandlat fram skattehöjningar.

- När vi säger att dörren är öppen så är den öppen. Vi har ännu inte en budgetproposition framme, utan låt oss diskutera och se om vi kan hitta en lösning, säger statsministern.

ANNONS

Beskedet välkomnas inte av V-ledaren Jonas Sjöstedt.

- Regeringen kan ju inte bryta ingångna avtal eller överenskommelser som man redan har gjort. Det är helt uteslutet, säger han till TT.

De aviserade skattehöjningar är redan en del av budgetuppgörelsen och regeringen måste stå vid sitt ord, framhåller Sjöstedt.

Pakt i otakt

De fyra Allianspartierna har nu på kort tid presenterat tre olika förslag på att stoppa regeringens skattehöjningar. Det senaste kommer från Liberalerna, som hotar med misstroendeförklaring mot finansministern om regeringen föreslår skattehöjningar.

- Jag kan inte hålla på och spekulera om det, det kommer liksom en ny variant varje dag, säger Löfven.

Enligt ledande socialdemokrater skulle det leda till en regeringskris, om Alliansen tvingade bort Magdalena Andersson (S).

Den bristande samordningen hos Allianspartierna förvånar statsvetare.

- Det är lite gåtfullt onekligen hur lite samordning Alliansen tycks orka med. En stor del av deras opinionsbildning går nu åt att diskutera och kritisera varandras förslag samtidigt som de som ett mantra talar om Alliansen som ett gemensamt alternativ, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till TT.

ANNONS

M slår tillbaka

Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson reagerar på Löfvens angrepp.

- Det är han som skapar problem genom att lägga skattehöjningar som han vet att det saknas stöd för i riksdagen. Vad vi gör är att diskutera olika sätt att lösa de problemen, och då har vi litet olika uppfattningar. Men det är banne mig inte vi som skapar problemen, säger han till TT.

- En regering som sitter på nåder i minoritet, borde ha viss respekt för riksdagens majoritet, säger Kristersson.

TT

Fakta: Alliansens olika förslag

Moderaterna och Kristdemokraterna vill lägga en gemensam Alliansbudget redan i höst.

Får den Sverigedemokraternas stöd faller regeringens budget.

Regeringen måste då återigen regera med en Alliansbudget eller avgå.

Centern vill lyfta ut delar ur regeringens budget, läs skattehöjningarna, men i övrigt acceptera regeringens budget.

Liberalerna vill genom till exempel tillkännagivanden i riksdagen säga nej till att regeringen alls lägger några förslag om skattehöjningar.

Gör regeringen det ändå, så kan oppositionen väcka misstroendeförklaring mot till exempel finansministern.

Även det skulle sannolikt utlösa en regeringskris.

ANNONS