Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven med hustrun Ulla i Göteborg på söndagen.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven med hustrun Ulla i Göteborg på söndagen.

Löfven satsar på beredskapsjobb

Statsminister Stefan Löfven vill återinföra beredskapsjobb för dem som har svårast att få jobb. Staten ska gå före och anställa 5 000 till 2020, men det kommer att behövas fler.

ANNONS
|

Inför flera tusen åhörare höll Löfven sitt förstamajtal på ett soligt Götaplatsen i Göteborg. Där talade han om en oro i Sverige som beror på ökade klyftor.

- Det är upp till oss att hålla ihop landet, sade Löfven

Han lovade fortsatta investeringar i "samhällsbygget" och ett slut på de borgerligas skattesänkningar. Löfven talade också om flyktingkrisen och de utmaningar som de många nyanlända skapar.

- Frågor ställs på sin spets som har med kultur och traditioner att göra. Utmaningar som bostadsbrist och arbetslöshet har blivit större, sade Löfven.
- Vi behöver föra ett samtal om de värderingar och den sekellånga kamp som gjort Sverige till ett öppet land med stark demokrati och ett av världens mest jämlika och jämställda länder.

Samtidigt uppmanade statsministern till att slåss mot en växande rasism och diskriminering.

Med sig till Göteborg hade statsministern en jobbnyhet. Regeringen ger nu statliga myndigheter i uppdrag att ta fram 5000 beredskapsjobb till 2020.

- Det är enklare jobb till bra villkor, säger Löfven.

Det kan till exempel handla om att skanna dokument hos statliga myndigheter för digitalisering eller att märka ut vandringsleder.

ANNONS

Regeringen räknar med att omkring 30000 personer i dag står så långt från arbetsmarknaden att de behöver erbjudas enkla beredskapsjobb. I den gruppen finns både svenskar och nyanlända med låg utbildning, som är för gamla för att sätta sig i skolbänken. Löfven påpekar att beredskapsjobb även måste fram i kommuner och landsting och i privat sektor.

Enligt Löfven är enkla jobb till bra villkor regeringens svar på de borgerligas förslag på lägre ingångslöner för att få fram jobb till de utan utbildning.

- Det är nys. Sänkta löner leder till sänkta löner, men inte till lägre arbetslöshet, säger statsministern.

Löfven fick på sin pressträff många frågor om krisen i Miljöpartiet. En opinionsmätning visar att sju av tio LO-medlemmar vill att S slänger ut MP ur regeringen.

- Tio av tio vet också att om de inte har en socialdemokratiskt ledd rödgrön regering, då har vi en blåbrun regering och de vet att det är något helt annat, säger Löfven.

Han medger att regeringsarbetet inte är helt opåverkat av MP-krisen, men försäkrar att det i stort fortsätter som vanligt. Löfven vill inte spekulera i vad som skulle hända om språkrören, som är ministrar i hans regering, byts ut.

- Det är deras uppgift att klara av sin process, säger statsministern.

Fakta: Beredskapsjobb

Beredskapsjobben ska ha avtalsenlig lön och kollektivavtal.

De ska vara i högst två år.

De statliga myndigheterna ska kompenseras med medel från Arbetsförmedlingen.

Regeringen har också avsatt medel för 14000 extratjänster framför allt inom vård och omsorg nästa år.

Beredskapsjobben och extratjänsterna kommer att vara konstruerade på liknande sätt.

En skillnad är att beredskapsjobben är på heltid och extratjänsterna 75 procent.

Källa: Socialdemokraterna

ANNONS