Löfven om bilbränderna: "Mer tillgång till kameraövervakning"

På tisdagskvällen gick valrörelsens första partiledardebatt av stapeln. Från en studio i Göteborg direktsände Expressen och Dagens industri en debatt som präglades av klimatet, vården, migrationspolitiken, och förstås, måndagens bilbränder.

ANNONS
|

Debatten inleddes med att Stefan Löfven och Ulf Kristersson kommenterade måndagens bilbränder i Göteborg och Trollhättan.

– Om man inte tar tag i problemet med bland annat bilbränder riskerar förtroendet för samhällsinstitutioner att urholkas, sa Ulf Kristersson.

– Vi ska fortsätta att se till att polisen har mer resurser, bättre verktyg, mer tillgång till kameraövervakning, sa Löfven och försatte.

– Vi måste visa att samhället mobiliserar mot kriminaliteten.

"Landstingen har gjort sitt"

Det första sedan tidigare planerade ämnet för kvällen var vården, och det dröjde inte länge innan det hettade till.

Ebba Busch Thor (KD), som hittills drivit frågan om ett förstatligande av vården, försatte inte chansen att prata om partiets kärnfråga. Hon menade att regeringen "sol och vårat" landets pensionärer.

ANNONS

– Svensk sjukvård är en hink som läcker, sa Ebba som samtidigt anklagade regeringen för att vara besatt av att höja skatterna.

Statsministern menade i stället att mer personal är nyckeln till en förbättrad sjukvård.

– Vi måste ha fler läkare och sjuksköterskor, och de ska ha bättre villkor. Under den här perioden har vi sett till att anställa 18 000 fler, och dessutom kortat några köer.

Han tillade att han under kommande mandatperiod vill anställda ytterligare 14 000 personer inom vården.

Nästa ämne var klimatpolitiken, ett område som fått ökat utrymme i det politiska debatten till följd av sommarens värmebölja, med skogsbränder och torka som konsekvenser.

Miljöpartiets språkrör tog tillfället i akt och kritiserade alliansens klimatpolitik.

– Ni vill ta bort flygskatten. Ni satsar flera miljarder på att göra det billigare att släppa ut. Vi har ledarskapet och vi måste kunna fortsätta visa det ledarskapet.

Ebba Busch Thor (KD) menade att man måste värna om ren elproduktion, och drog med det en lans för kärnkraften.

– Det kommer behöver mycket mer el för att ställa om. I stället för att stänga ner två reaktorer, se till att de får tjäna sin fulla livstid och kanske få fler reaktorer. Vi borde välkomna mer ren elproduktion, inte mindre.

ANNONS

Oenighet om ekonomin

För kvällens tredje punkt, ekonomin, var den stora skiljelinjen hur bra regeringen egentligen förvaltat de senaste årens högkonjunktur.

– Alla vet att det kommer andra tider. Att då använda högkonjunkturen till att spendera pengar i stället för att göra reformer för nästa lågkonjunktur, det är dumt. De som nu lever på bidrag, blir fler vid lågkonjunktur, sa Ulf Kristersson.

Jonas Sjöstedt (V) fokuserade på vinsterna i välfärden, och anklagade Socialdemokraterna för att vara för fega i frågan.

– Vi är de enda som kan se till att det blir slut på det här vinstslöseriet och vi ska se till att man tar bort vinstjakten i sjukvården, sa Sjöstedt.

Samtliga partiledare fick frågan om Sverige ska vara infölivade i Eurosamarbetet år 2030. Jan Björklund (L) var den enda som var positiv till detta.

– Sverige är enormt beroende av handel med resten av Europa. Det är klart att ju närmare vi jobbar med Europa, ju bättre går det för Sverige. Europasamarbetet blir djupare och djupare.

"Regeringens hafsverk"

På frågan om den så kallade Gymnasielagen, där 9000 ensamkommande fått en ny chans att få sin sak prövad i en migrationsdomstol, vidhöll Annie Lööf att det handlade om medmänsklighet.

– Många av de här ungdomarna ha lärt sig svenska och pluggat här, och vill bli en del av det svenska samhället. Men på grund av denna regerings hafsverk och långa handläggningstider har de kommit i kläm.

ANNONS

Ulf Kristersson fick då svara på frågan om alliansen kan ha en gemensam migrationspolitik.

– I grund och botten tror jag vi kan det, men de är väl känt att vi tycker olika i den här frågan. Jag tyckte att det var en dålig lagstiftning, säger Ulf Kristersson.

Jimmie Åkesson kontrade i sin tur med att Sverigedemokraterna är den enda garanten för en ansvarsfull migrationspolitik.

– Vi klarar inte ens integrationen i dag. En garant för att vi inte återgår till den politik som rådde, är en röst på Sverigedemokraterna, sa Jimmie Åkesson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS