Löfven: Offren ska hedras med tyst minut

Ett blomsterhav har vuxit fram i korsningen Hamngatan/Drottninggatan. Både Stefan Löfven och kronprinsessan Victoria har lämnat blommor, tydligt rörda. På måndag ska offren hedras med en tyst minut, utlyst av regeringen.

ANNONS
|

Strax efter lunch kom statsminister Stefan Löfven till platsen för fredagens terrordåd, där ett blomsterhav vuxit fram.

Han lade ner blommor och tittade på de hälsningar som lämnats vid avspärrningarna. Han sade även att han ska träffa personalen på Karolinska sjukhuset i Solna som har vårdat många av de skadade.

Löfven berättade också att han talat med de övriga partiledarna.

På måndag kommer offren att hedras.

- Nu på måndag kommer det att hållas en minnesceremoni klockan 12 och i samband med det utlyser regeringen en nationell tyst minut, sade Löfven.

ANNONS

Tidigare hade en mycket rörd kronprinsessa Victoria tillsammans med prins Daniel, besökt platsen där lastbilen körde in i varuhuset i centrala Stockholm.

- Jag känner enorm sorg, jag känner en tomhet, säger den tårögda kronprinsessan i Aftonbladets tv-sändning.

Klädd i svart

Kronprinsessan, helt klädd i svart, lade ner en bukett med röda rosor för att hedra offren.

- Jag måste ändå känna en styrka på något sätt. Samhället har visat en enorm kraft och att vi står emot det här, att vi vill stå emot det här. Att vi är eniga. Att det svenska samhället bygger på enorm tillit och gemenskap, en sammanhållning. Det kommer att ta oss stärkta ut det här på något sätt.

När en reporter frågar "Hur går vi vidare ur det här?" svarar Victoria:

- Tillsammans.

ANNONS

Flera politiker besökte platsen utanför varuhuset Åhléns på lördagen för att hedra offren, däribland utrikesminister Margot Wallström (S) samt vice statsminister Isabella Lövin (MP) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Wallström gjorde bland annat ett uttalande på engelska och svarade på frågor från det stora internationella medieuppbådet som samlats.

Många internationella medier

Tidigt på morgonen var det relativt folktomt på Drottninggatan men många journalister från både nationella och internationella medier finns på plats. Stämningen är lugn och dyster. En som är på plats är Kamal Al-Amyn, som blev ögonvittne till händelsen.

- Jag hörde en smäll och trodde det var en bilolycka eller en gasexplosion, berättar han.

När han sprang ut såg han att lastbilen hade kört in i byggnaden.

- Jag såg två döda kroppar, och en som var skadad i foten.

Sedan såg han att det började brinna i förarhytten på bilen, och polisen kom och beordrade folk att lämna området.

ANNONS

- Det var kaos, och det var bara att springa i väg, berättar Al-Amyn.

TT

ANNONS