Frankrikes president Emmanuel Macron och statsminister Stefan Lofven åker eldriven buss på väg till en presskonferens efter EU-toppmötets slut.
Frankrikes president Emmanuel Macron och statsminister Stefan Lofven åker eldriven buss på väg till en presskonferens efter EU-toppmötets slut.

Löfven och Macron drar i gång grönt samarbete

Statsminister Stefan Löfven och Frankrikes president Emmanuel Macron satte sig i en eldriven buss direkt när de avslutat EU-toppmötet i Göteborg. Valet av färdmedel är en symbol för ett nytt fransk-svenskt samarbete om gröna innovationer

ANNONS
|

Efter en dag av toppmötesdiskussioner om arbetsmarknad och rättvisare villkor, som engagerar både Stefan Löfven och Emmanuel Macron, tog de bussen till Volvo för att prata innovationer, digital omvandling och gröna lösningar.

- Jag tror att vi har ett gemensamt dna som gör att vi vill kunna kombinera konkurrenskraft och rättvisa, sade Macron till Löfven.

Samarbetet går ut på att främja innovationer och ta fram ny teknik. Det kan vara inom transporter, för att bygga smarta städer eller utveckla ren energi. Men det tillförs inga nya pengar.

ANNONS

- Gröna lösningar kan också bidra till tillväxt och jobb, för vi vet att de länder och företag som är först med nya gröna lösningar kommer att öka sin konkurrenskraft och skapa morgondagens jobb, säger Löfven.

Det kommer både att vara offentliga och privata intressen som ska kunna delta i projekten. Ambitionen är att kunna presentera konkreta projekt inom två år.

De kommer att vara inom fyra områden: gröna lösningar för transporter, ren energi och smarta städer; grön finansiering för klimattåliga ekonomier; digital omvandling samt innovation inom hälsa och life sciences.

TT

ANNONS