Statsminister Stefan Löfven togs emot av kurdiska premiärministern Nechervan Barzanii i Arbil på måndagskvällen.
Statsminister Stefan Löfven togs emot av kurdiska premiärministern Nechervan Barzanii i Arbil på måndagskvällen.

Löfven på plats i Arbil i norra Irak

Statsminister Stefan Löfven befinner sig nu i Arbil i norra Irak. Tidigare på dagen besökte han Bagdad och utlovade då en förstärkt svensk militärstyrka i landet.

ANNONS
|

Stefan Löfven fortsätter sin resa i Mellanöstern. Efter en helg i Saudiarabiens huvudstad Riyad och en blixtvisit i Bagdad har han fortsatt till Arbil, huvudstad i den till stor del självstyrande kurdiska regionen i Irak, endast tio mil från striderna runt Mosul.

Fokus för mötet i Bagdad var just den pågående offensiven för att befria Mosul från IS.

Fördubblad styrka

Vid mötet med premiärminister Haider al-Abadi tog Löfven återigen upp förstärkningen av den svenska militära insatsen från dagens 35 soldater till 70.

- Vi har diskuterat detta och Sverige kommer att utöka våra insatser mot Daesh för vi anser det vara så viktigt. Sverige planerar att dubbla antalet från 35 till 70 personer och även bli mera flexibla rent geografiskt, säger Löfven efter mötet, syftande på terrorgruppen IS.

ANNONS

Uppdraget för soldaterna är att vara militära rådgivare och utbilda och träna kurdiska peshmergastyrkor i norra Irak.

Sedan en vecka pågår offensiven för att befria Mosul från terrororganisationen Islamiska staten. Den irakiska styrkan på runt 30000 soldater får stöd av en USA-ledd koalition. Även peshmergaförband deltar i striderna.

Hittills tycks operationen gå bra, men styrkorna har ännu inte kommit fram till Mosul. Staden som intogs av IS för två år sedan har en befolkning på runt 1,5 miljoner invånare och de kommer att drabbas hårt när staden intas, kanske till och med användas som mänskliga sköldar.

Skydda människor

Stefan Löfven anser att alla krafter nu måste göra sitt yttersta för att skydda civilbefolkningen.

- Jag välkomnar den militära utvecklingen mot Daesh samtidigt som jag vet att det här kommer till ett pris. Jag uppmanar därför alla parter att göra sitt främsta för att skydda civila, säger Löfven.

Under det korta besöket i Bagdad, som omgärdades av stora säkerhetsarrangemang, träffade Löfven också landets talman och president, samt flera kvinno- och fredsorganisationer.

ANNONS

Vid årsskiftet tar Sverige tillfälligt plats i FN:s säkerhetsråd. Det är en av orsakerna till att Stefan Löfven nu reser flitigt i Mellanöstern. I augusti var han i Jordanien, i helgen stod Saudiarabien på schemat och nu är det Irak.

Krigen i Syrien, Irak och Jemen väntas stå högt upp på säkerhetsrådets agenda och för den svenska regeringen är det därför viktigt att knyta politiska kontakter med tunga regionala aktörer. Därför kan man också vänta fler resor i regionen framöver.

Fakta: Irak

Statsskick: republik, förbundsstat

Statschef: president Fuad Masum (2014–)

Regeringschef: premiärminister Haider al-Abadi (2014–)

Antal invånare: 34 miljoner (2014)

Huvudstad: Bagdad (uppskattningsvis 6 miljoner)

Yta: 438000 kvadratkilometer (något mindre än Sverige)

BNP per person: 4629 USA-dollar 2015 (Sverige 50273)

Befolkning: Arabiska shiamuslimer utgör cirka 60 procent, arabiska sunnimuslimer ungefär 20 procent, och kurderna knappt 20 procent, varav de flesta är sunnimuslimer. Bland mindre minoriteter finns yazidier, kristna grupper och turkmener.

Källa: Landguiden

ANNONS