Merkel väntas nobba EU-toppmötet i Göteborg. Arkivbild.
Merkel väntas nobba EU-toppmötet i Göteborg. Arkivbild.

Löfven får klara sitt toppmöte utan Merkel

Nästan alla EU:s ledare väntas till det informella EU-toppmöte som statsminister Stefan Löfven är värd för i Göteborg den 17 november. Men den kanske mäktigaste, den tyska förbundskanslern Angela Merkel, stannar hemma.

ANNONS
|

Enligt statsrådsberedningen ser Angela Merkel ut att bli en av få av de, fortfarande, 28 EU-ländernas stats- och regeringschefer som inte kommer till Göteborg och det som på EU-lingo kallas EU:s sociala toppmöte. Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens Theresa May har anmält sig, men inte Merkel.

- Jag har pratat med henne. Som förståeligt är har hon ganska komplexa regeringsförhandlingar i Tyskland, det har hon förklarat och det har jag respekt för. Men hit kommer det flesta av ledarna, arbetsmarknadens parter, andra aktörer och det är första gången någonsin vi har samlat så många för att diskutera social dimension och hur vi utvecklar en schysst arbetsmarknad i Europa, säger statsministern.

ANNONS

Mötet ska handla om rättvisa, jobb och tillväxt och då i första hand om arbetsmarknaden i EU. Stefan Löfven är en av dem som lanserat idén om möte, starkt uppbackad av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Det är ett i huvudsak öppet möte som kommer att sändas på webben. Den som vill ska kan följa rundabordsdiskussioner mellan EU-ledarna inom toppmötets tema.

Den stängda delen av mötet är en lunch för EU-ledarna där EU:s ordförande Donald Tusk vill lyfta frågor om utbildning och kultur.

Stefan Löfven kommer att ha separata möten med bland andra den brittiska premiärministern Theresa May och kommer att delta i ett evenemang, enligt planerna, tillsammans med den franske presidenten Macron.

TT

ANNONS