"Vi vill nog alla ha bort tiggeriet som fenomen", säger Stefan Löfven (S).
"Vi vill nog alla ha bort tiggeriet som fenomen", säger Stefan Löfven (S).

Löfven öppen för nya åtgärder mot tiggeri

Statsminister Stefan Löfven (S) är öppen för nya åtgärder mot tiggeri. Men han tror inte att ett nationellt förbud är lösningen.

ANNONS
|

- Jag ser inte det som lösningen med stort L, men jag tycker att vi över partigränserna och blocken, ska fortsätta att diskutera hur vi faktiskt får stopp på den här situationen, säger Löfven till TT.

Redan för ett år sedan sade statsministern att "tiggeriet måste få ett stopp".

- En del säger att tiggeriet blivit något mindre, men det är nog svårt att ha koll på, säger Löfven.

ANNONS

- Jag hade inte föreställt mig att det skulle vara gjort på ett par månader.

TT: Ska vi vänja oss vid tiggare i Sverige?

- Nej, det ska vi inte göra. Tiggeri och att människor sover på gatan, det är ingen framtid för någon. Det är inget vi ska vänja oss vid och acceptera.

Socialt arbete

TT: Du utesluter inte att Socialdemokraterna kan landa i ett generellt förbud?

- Vi är inte där än. Vi måste hela tiden se över vad som skulle vara effektiva metoder. Och kan vi göra någonting mer med lagstiftningen – låt oss titta på det.

Löfven håller fast vid att lösningen finns i tiggarnas hemländer, framförallt Bulgarien och Rumänien. Han påpekar att fattigdomen inte försvinner med ett tiggeriförbud.

ANNONS

- Vi har också problem med prostitution och stölder. Det är ett socialt arbete som måste till i de länder som EU-medborgarna kommer ifrån.

Regeringens strategi är bland annat att komma åt kriminella som utnyttjar fattiga EU-migranter. Under hösten har fall uppmärksammats där tiggare utnyttjats.

- Jag är glad att vi nu har ett par tydliga fall där vi kan se till att vi klämmer åt de människor som utnyttjar andra rejält, säger Löfven.

Saknar inte empati

Han tycker inte att Sverige varit naivt i synen på tiggeri.

- Fattigdom skapar den här typen av problematik med tiggeri och även prostitution. Det är inte så att vi inte har vetat om det.

ANNONS

Den nye M-ledaren Ulf Kristersson har uppmanat Löfven att göra upp med honom om ett tiggeriförbud.

- Om jag uppfattade honom rätt, så menar han M och S. Men vi tycker att vi behöver diskussioner i riksdagen. Varför vill han utesluta de tre andra partierna i Alliansen? säger Löfven.

Många svenskar vill, enligt opinionsmätningar, ha ett nationellt förbud.

- Jag tror inte alls att de saknar empati. Vi vill nog alla ha bort tiggeriet som fenomen, framför allt för de stackare som tvingas stå där på knä.

TT: Trodde du för tio år sedan att vi skulle ha den här gatubilden i Sverige med både tiggare och gatubarn?

- Nej, det trodde jag nog inte. Man har ju gått i andra städer, som London, där man såg människor sova på kartongbitar med jackan över sig. Men vi ser ju också att den fattigdom som åstadkommer detta främst är från andra EU-länder.

ANNONS

Ser skuggsamhället

Polisen har varnat för ett växande skuggsamhälle där framförallt papperslösa utnyttjas i svartarbete med usla villkor.

- Vi måste ha ögonen på det. Vi ska inte ha några skuggsamhällen. Det är därför det är så viktigt att vi ska ha en arbetsmarknad som är sjyst, säger Löfven.

TT: Kan du som statsminister se skuggsamhället?

- Det är klart att jag gör. Jag går också på Stockholms gator. Det är bedrövligt att människor överhuvudtaget ska behöva befinna sig i en sådan situation. Det gör ont.

Löfven återkommer flera gånger till att "tryggheten" blir den stora frågan för S i valet 2018. Det handlar om allt från satsningar på polisen och att behålla den skärpta migrationspolitiken, till satsningar på vård, skola och omsorg.

Löfven betonar också vikten av att skapa samma möjligheter för kvinnor och män. Metoo-rörelsens avslöjande om sextrakasserier och övergrepp har gjort intryck på honom.

ANNONS

- Vi vet att det förekommer, men i den här omfattningen... Jag måste säga att jag känner att jag blivit nedstämd, men också beslutsam om att det är läge att faktiskt göra något på riktigt.

Ja och nej

Löfven kommer från den mansdominerade industrin, där han som lokal facklig företrädare bland annat arbetade för att få bort nakenbilder på verktygsskåpen.

- Men jag har själv inte stött på det här med sexuella trakasserier, hävdar han.

TT: Är svenskar inte så jämställda som vi själva tror?

- Så kan det vara. Det kanske är både ja och nej på den frågan. Jag tror nog att om vi ser på helheten i Europa och världen så har vi i många avseenden kommit långt i jämställdhetsarbetet.

ANNONS

Löfven pekar på särbeskattningen och på en väl utbyggd barnomsorg som exempel.

Han tror inte att bilden av Sverige utomlands har försämrats trots det gångna årets nyhetsrapportering om brottslighet, skuggsamhälle och sexövergrepp.

- Vi har ändå utvecklats till att vara ett av de rikaste och mest jämlika länderna i världen, säger Löfven.

- Jämförelsevis finns ett stort intresse för Sverige, det märker jag när jag reser.

TT

Fakta: Stefan Löfven om...

... tiggeriets grundproblem: Problemet är i grunden ren och skär fattigdom. Människor är så enormt fattiga så att de föredrar ett liv på knä på gatorna här, om de inte blivit utsatta för människohandel förstås.

... konsekvenserna av metoo: Jag hoppas och tror att det här ändå skapar ett momentum nu. Att den här kraften hos alla kvinnor som vittnar om vad de blivit utsatta för, att det liksom inte bara går att komma tillbaka till den förutvarande situationen.

... manlighet: Vi som män behöver uppenbarligen ha en diskussion om vad det är att vara en man. Om det är någon som tror att det är manligt att trakassera kvinnor, att förgripa sig på eller vad man nu gör, så gör man fel.

ANNONS