Lärarstudent åtalas för terroristbrott

En tidigare lärarstudent åtalas för förberedelse till terroristbrott. Mannen är i 20-årsåldern och skulle enligt misstankarna tillverka en självmordsbomb - för att bli en martyr. Anhöriga till mannen berättar i förhör att mannen "uttryckt stark vilja att dö i Guds namn".

ANNONS
|

På torsdagen åtalades en man i 20-årsåldern för förberedelse till terroristbrott. Mannen är, enligt flera medier, en tidigare lärarstudent.

Enligt misstankarna skulle mannen resa till Syrien för att gå med i IS och då tillverka en självmordsbomb.

I januari ska mannen ha försökt köpa föremål med avsikt att tillverka en bomb.

– Han misstänks för att han har skaffar, förvarat, transporterat och sammanställt föremål som är särskilt ägnat att användas som hjälpmedel för att åstadkomma en explosion eller detonation med avsikt att bli en martyr, säger kammaråklagare Ewamari Häggkvist vid Riksenheten för säkerhetsmål.

I åtalet framgår det att han skaffat sex flaskor aceton, tre stora askar tändstickor, tre förpackningar rundkulor av stål, en tryckkokare, en julgransbelysning med batterier, silvertejp och en mobiltelefon av äldre modell. Enligt åtalet är detta saker som användes för att tillverka den typ av hemmagjord bomb som använts vid exempelvis Boston maraton 2013.

ANNONS

– Det saknas fortfarande någon ingrediens för att han skulle kunna slutföra detta.

Hur stor skada hade han kunnat orsaka?

– Jag kan inte riktigt svara på det. Jag har påstått att hade han gjort en bomb med alltihopa... Det beror på, det blir spekulationer om vad han hade lagt till detta. Men jag har sagt att syftet med explosionen, detonationen det var att beröva andra livet, eller tillfoga andra svåra kroppsskador eller framkalla fara för andra.

Åklagaren skriver i åtalet att syftet med gärningen var att "injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp och att allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i Sverige".

Mannen försökte i juni i år resa till Turkiet, men blev stoppad - två gånger.

– Vid första tillfället vet vi inte varför han inte fick komma in. Eller han kom in men togs av polisen senare och skickades tillbaka. Vi vet egentligen inte varför han blev tillbakaskickad men det kan helt enkelt för att de tog honom som en misstänkt person som skulle ansluta sig till IS, säger Ewamari Häggkvist och fortsätter.

– I det andra fallet, några dagar senare, så åkte han till Istanbul och då var det säkert så att han blev avvisad för att Säkerhetspolisen hade skickat ut att han var en potentiell person att ansluta sig till IS. Då blev han avvisad direkt på flygplatsen.

ANNONS

Hur fick ni upp ögonen för mannen?

– I och med att han åkte iväg utan att meddela sina anhöriga så gjordes en polisanmälan om försvunnen person. Där framgick det att man misstänkte att han skulle åka och ansluta sig till IS. Detta meddelades till Säkerhetspolisen, säger Ewamari Häggkvist och fortsätter.

– Det är anhöriga som har misstänkt att han skulle ansluta sig till IS.

Kan han ha haft en medhjälpare?

– Vi har inte hittat någon annan. Men när det gäller resan till Turkiet så vet vi inte helt enkelt.

Åklagaren anser att hon har stark bevisning mot mannen.

– Dels är det föremålen. Men stark bevisning menar jag också är sådant som hittats i hans mobiltelefon, eller återskapats ifrån dokument som har raderats och saker som han har sökt på. Där finns det tillexempel handböcker på hur man bygger hemmagjorda bomber, det finns väldigt mycket om explosiva föremål. Det finns Daesh-, IS-magasin, säger Ewamari Häggkvist.

I förhör har den misstänktes pappa sagt att sonen sagt att han "ville döda sig själv och gå till paradiset". Han ska även ha sagt att "han ville spränga sig själv och de som är emot Daesh". Även den misstänktes mamma säger i förhör att hennes son "uttryckt stark vilja att dö i Guds namn".

ANNONS

Åtalet lämnades in till Attunga tingsrätt och utredningen har bedrivits av riksenheten för säkerhetsmål.

I åtalet skriver åklagaren att handlingen kunde ha skadat Sverige.

– Det är ett krav för att det ska vara ett terroristbrott att Sverige skulle skadas. Typiskt sett så är det så att om man detonerar en bomb eller självmordsbomb så skadas det öppna samhället som vi har i Sverige, säger Ewamari Häggkvist.

Mannen nekar till brott.

– Han säger själv att han bara skulle på semester i Turkiet. Men min uppfattning är att han var på väg att gå med i IS.

ANNONS