Lärare larmar: Hinner inte med sitt uppdrag

Fyra av tio lärare uppger i en ny rapport att de inte hinner med sitt uppdrag inom ordinarie arbetstid. Samtidigt är yrkesgruppen kraftigt överrepresenterad när det gäller sjukskrivningar i stressrelaterade sjukdomar.

ANNONS
|

Rapporten som TT tagit del av är gjord av Novus på uppdrag av Lärarförbundet.

I undersökningen svarar 38 procent av lärarna att de inte hinner med stora delar av sitt uppdrag jämfört med 15 procent bland övriga högskoleutbildade yrkesgrupper som svarat.

Knappt en av tio (åtta procent) uppger att de hinner med hela sitt uppdrag jämfört med en av tre (32 procent) högskoleutbildade.

- Lärare vittnar om hur dåligt man mår, hur mycket de lägger på egna axlar och trollar med knäna. Man jobbar på fritiden och försöker kompensera men till slut blir det för mycket, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till TT.

ANNONS

I rapporten redovisas visas även statistik från Försäkringskassan när det gäller sjukskrivningar i stressrelaterade sjukdomar, även där ligger lärargrupper högt med stora regionala skillnader.

Blev sjukskriven

För Marina Blanco Lemos kommer inget av detta som någon nyhet. Som nyutexaminerad lärare blev hon själv sjukskriven på grund av arbetsbelastningen.

- Jag var på en väl fungerande skola, poängterar hon men hade inte lärt mig att säga nej och hantera det övermäktiga uppdraget med undervisning, föräldrakontakt och elevärenden. Du arbetar med barn och ungdomar som du känner en skyldighet gentemot samtidigt som du inte har tillräckliga förutsättningar för att klara av uppdraget.

Hon undervisar nu som lärare i spanska och engelska vid en gymnasieskola i Nacka utanför Stockholm och har under sina år inom yrket sett kollegor som tvingats gå ned i arbetstid.

- De betalar själva rent ekonomiskt för att hålla sig friska då de inte skulle må bra av en heltid, berättar hon.

ANNONS

På åtgärdslistan vill nu Johanna Jaara Åstrand och förbundet se flera administrativa lärarassistenter och socialpedagoger inom skolan samt att onödiga administrativa arbetsuppgifter tas bort från lärare och skolledares ansvar.

Noggrann med sin tid

TT: Men med rådande lärarbrist, är det inte en utopi att locka behörig personal till ännu fler yrken inom skolan?

- När det gäller administrativa lärarassistenter är det en yrkesgrupp som nästan inte har funnits. Det finns många människor som behöver jobb och med glädje skulle vilja befinna sig i en skolmiljö, säger Johanna Jaara Åstrand.

- Vi har också en situation med nästan 40000 legitimerade lärare som i dag jobbar i andra branscher. När vi frågar är 6 av 10 beredda att komma tillbaka om arbetsbelastningen är mindre.

För Marina Blanco Lemos har de egna erfarenheterna gjort att hon nu är noggrann med hur hon disponerar sin tid.

ANNONS

- Det är en kamp varje dag, även på helgerna att kunna stänga av. Jag jobbar mycket med att ska jag vara kvar inom yrket måste jag kunna hantera detta.

TT: Hur nära har du varit att sluta som lärare?

- Jag har nog tänkt tanken en gång varje läsår sedan 2005 men i grunden är det kontakten med eleverna som håller mig kvar. Någonstans är det väl ett kall ändå när man känner så här.

TT

Fakta: Undersökningen

Undersökningen har gjorts av Novus på beställning av Lärarförbundet. 1547 intervjuer är genomförda med lärare och 1443 med allmänheten.

38 procent av lärarna säger att de inte hinner med stora delar av sitt uppdrag under ordinarie arbetstid jämfört med 12 procent av allmänheten och 15 procent bland högskoleutbildade.

8 procent av lärarna uppger att de hinner med hela sitt uppdrag, detta jämfört med 38 procent av allmänheten och 32 procent högskoleutbildade.

Inom olika lärargrupper är det också stora skillnader: 48 procent av skolledarna säger att de inte hinner med stora delar av mitt uppdrag under ordinarie tid.

För övriga grupper är procentsiffrorna följande: Förskollärare (43 procent), grundskollärare (41), gymnasielärare (37), specialpedagoger (33) fritidshemslärare (25), övriga (25)

Lärarförbundet har även tagit ut statistik från Försäkringskassan gällande sjukskrivningar i stressrelaterade sjukdomar. Detta under tidsperioden 2005–2014 då Försäkringskassan inte för statistik nedbruten på yrken efter 2014.

Under perioden 2009–2014 ökade antalet fall i kategorin "alla yrken" men stiger ännu kraftigare när det gäller exempelvis förskollärare och fritidshem.

2014 var det 25 startade sjukfall i psykiska diagnoser per 1000 anställda i gruppen "alla yrken". Gällande gruppen var förskollärare/lärare i fritidshem var samma siffra 50.

Källa: Lärarförbundet/Novus.

ANNONS