Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180203-vabruari-608418_se.gp_1.jpg
2017 betalade Försäkringskassan ut ersättning för totalt 798 681 vabdagar i februari. Arkivbild.

Läkare om "vabruari": Håll barnen hemma

Vab igen. Barnet är för sjukt för förskolan men tillräckligt piggt för att bli uttråkad hemma. Är det okej att ta en tur till leklandet, biblioteket eller kanske rent av lämna ungen på förskolan ändå?

I februari kulminerar vanligtvis säsongsinfluensa, vinterkräksjuka och RS-virus. Sjukdomar som kan vara farliga för riktigt små barn, äldre och personer i riskgrupper.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

RS-viruset är hos äldre barn och vuxna som en vanlig förkylning, men små barn kan bli riktigt svårt sjuka i sina lungor, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i region Jönköpings län.

I år är det en lugn RS-säsong men det finns virus i omlopp, säger Malin Bengnér som trycker på att följande princip måste gälla:

– Var inte på jobb, förskola eller skola när man är rejält förkyld. Man är ingen hjälte som släpar sig till jobbet – tvärtom är det osolidariskt mot sina kollegor.
 

Kan vara farligt

En annan vanlig sjukdom som kan vara direkt farlig för vissa grupper är vinterkräksjukan.

Barn som har någon annan sjukdom i botten kan bli så dålig av en magsjuka att det måste vårdas på sjukhus, säger Malin Bengnér.

Kollegan Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i region Östergötland, poängterar att den här gruppen barn är större i dag än förut eftersom vi blivit bättre på att behandla sjukdomar, som barn med cancer till exempel.

Deras grundsjukdom kan förvärras och är det riktigt illa så kan de avlida av sådant som vi kan tycka är banalt.
 

Minst två dygn

Att stanna hemma när man är sjuk och framför allt undvika platser med mycket folk gynnar alla i samhället, anser de båda läkarna.

Sjuka barn får gärna vara utomhus men inte där det finns fullt med andra människor. Man får i stället försöka roa sig hemma, säger Malin Bengnér.

Riktlinjerna för när sjuka barn ska stanna hemma från förskolan eller skolan skiljer sig åt vid olika infektioner.

Om man tar vinterkräksjuka som exempel, som ju är så fruktansvärt smittsamt så ska barnet ha varit symtomfri i minst två dygn. Dessutom ska barnet vilja äta och orka leka en hel dag.

Fakta: Vab i vabruari

Att februari kallas vabruari är för att det är den månad som föräldrar är hemma med sjuka barn som allra mest, sett till antal personer som får ersättning för vård av barn (vab).

Förra året betalade Försäkringskassan ut ersättning för totalt 798 681 vabdagar i februari, att jämföra med 231 382 i augusti.

Källa: Försäkringskassan

Fakta: Så sprids smitta

Infektioner kan spridas på olika sätt. Dessa är de vanligaste, enligt 1177:

Via nära kontakt via händerna eller via kramar och pussar.

Via droppar i luften när någon hostar eller nyser.

När droppar eller smitta finns på föremål som man tar i, till exempel handtag eller kranar.

Via luften.

Genom mat som är smittad.

Källa: 1177

Mest läst