Statsminister Stefan Löfven i samspråk med Josef Forsenblad på äldreboendet Heijkensköldska Gården i Södertälje.
Statsminister Stefan Löfven i samspråk med Josef Forsenblad på äldreboendet Heijkensköldska Gården i Södertälje.

Löfven lovar höjd pension

Statsminister Stefan Löfven lovar att försöka höja pensionerna med upp till 600 kronor för 1,2 miljoner pensionärer.

ANNONS
|

Löfven utfärdade sitt vallöfte när han höll en kortversion av sitt förstamajtal på ett äldreboende i Södertälje.

Löftet riktar sig inte till dem med allra lägst pensioner, utan dem som har jobbat hela sitt liv men ändå har svårt att klara sig. Han ger några exempel på vilka som berörs.

- Det är städare, lagerarbetare, butiksanställda, lastbilschaufförer och grundskolelärare, som jobbat ett helt arbetsliv. De ska ha det bättre, säger Löfven.

ANNONS

- Pensionerna är för dåliga. Har du slitit ett helt arbetsliv och ändå sitter där med så låg inkomst så att man inte känner en ekonomisk trygghet, då är det något som är fel.

Upp till 600 kronor

Vallöftet innebär att pensionerna höjs genom ett tillägg till pensionen för dem med en allmän, inkomstgrundad pension på mellan 9000 och 17000 kronor i månaden. Det motsvarar 1,2 miljoner, eller 6 av 10 av dagens pensionärer i Sverige.

Mest får de som har mellan 11000 och 14000 i pension. De får enligt S-förslaget 600 kronor mer i månaden. Efter skatt blir det 5000 kronor mer om året, uppger Löfven.

Regelverket för bostadstillägget ska, enligt vallöftet, samtidigt justeras för att ingen ska drabbas av lägre bostadstillägg för att pensionerna höjs.

För dem med allra sämst pensioner, framförallt de med garantipension, så hänvisar Löfven till en överenskommelse som gjordes i julas i den så kallade pensionsgruppen som ska ge dem mer i plånboken.

För de med högre pensioner har S redan lovat att ta bort skillnaden i skatt på pension och på förvärvsinkomst till 2020.

ANNONS

Till pensionsgruppen

Socialdemokraterna kan inte genomföra sitt nya vallöfte ensamma. Löfven ska nu ta förslaget till den så kallade pensionsgruppen, där de partier som står bakom dagens pensionssystem finns representerade.

Han tror att partierna kommer att kunna ingå en överenskommelse, eftersom alla, enligt Löfven, bör inse att pensionerna för dem som jobbat hela sitt yrkesliv måste bli bättre.

- Gör vi inte det, då går vi vidare på ett annat sätt, uppger Löfven.

Han nämner att alternativet är att sänka skatten på pensioner, vilket en regering med majoritet i riksdagen kan genomföra utan att nå en överenskommelse i pensionsgruppen.

Vallöftet beräknas kosta statskassan fyra miljarder kronor per år och ska betalas via statsbudgeten, inte genom att höja pensionsavgifterna..

"Så fort vi kan"

Löfven kan inte ge något årtal för när vallöftet ska vara genomfört.

- Vi vill göra det så fort vi kan, säger han.

ANNONS

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tog också upp pensionerna i samband med sina första majtal. LO vill höj pensionsavgifterna med två procentenheter för att få en bred höjning av pensionsnivåerna.

Thorwaldsson pekade på att varannan LO-kvinna bara får garantipension och blir fattigpensionär.

- Vi vill förstärka hela pensionssystemet, men det är bara det att om man höjer pensionsavgifterna nu, vilket vi absolut kan komma behöva göra, då syns inte det på 30 år. Vi vill göra något här och nu, säger Löfven.

TT

ANNONS