Kyrkklockor hedrar Aleppos dödsoffer

ANNONS
|

- Klockorna i kyrkan har alltid varit en symbol för vaksamhet, att få människor att lystra och stanna upp när det händer något stort och viktigt. Det är ett medvetandegörande av människor i Sverige. Kyrkans unika funktion är också att kunna be för människor som lider nöd, det här är ett sätt att uppmärksamma våra församlingsbor på att världen är större än bara Valbo, säger Eva Wandegren Nilsson.

ANNONS

- Självklart vill vi ha fred, att människor ska kunna försonas, säger hon.

Är en protest

Klockan fem varje dag ringer Valbos kyrkklockor i fem minuter fram till FN-dagen på måndag nästa vecka. Omkring 500 kyrkor världen runt har anslutit sig till rörelsen "Bells for Aleppo" som funnits sedan den 12 oktober, till största delen i Europa men även i Sydafrika, USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, som står bakom initiativet, skriver på Bells for Aleppos sajt att klockringen är en protest mot den pågående förstörelsen av Aleppo, och mot den "förödande inverkan som bombningarna får på civilbefolkningen och infrastrukturen".

Danmark uteblir

"Det finns inget moraliskt försvar för bombningar av hjälpsändningar eller av kyrkor", säger kyrkoherde Kallio Parish i en kommentar på sajten.

Hittills har inga danska kyrkor anslutit sig, till skillnad från de skandinaviska grannländerna. Mogens Mogensen, ordförande för Folkkyrkornas mellankyrkliga råd, förklarar att många kyrkor i landet visar solidaritet på andra sätt.

- Det finns många bra saker som vi som kristna och folkkyrka kan fokusera på. Men vi kan inte ringa med kyrkklockorna varje gång det sker övergrepp ute i världen, säger Mogens Mogensen till nyhetsbyrån Ritzau.

ANNONS

Fakta: Offensiven mot Aleppo

Runt 250000 människor befinner sig i de rebellkontrollerade delarna av Aleppo i Syrien som belägras av den syriska regeringsarmén.

Området har utsatts för upprepade flygräder av ryskt och syriskt stridsflyg. Bomberna har bland annat riktats mot sjukhus, marknader, bagerier och vattenförsörjningen i staden, enligt FN.

Omkring 500 människor, varav en fjärdedel barn, har dödats sedan bomboffensiven inleddes den 22 september. Dessutom har ytterligare 2000 människor skadats.

FN:s människorättschef Zeid Ra'ad Al Hussein har stämplat bombningarna som "brott av historiska proportioner".

Källor: AFP, Reuters

ANNONS