Kvinnor åt vit flugsvamp – en vårdas i respirator

Två kvinnor vårdas på sjukhus efter att ha ätit vit flugsvamp. Kvinnorna ska ha förväxlat flugsvampen med champinjoner. På onsdagsmorgonen vårdades den ena av dem i respirator.

ANNONS
|

Det varSkånska dagbladet som först rapporteradeom händelsen.

Den ena kvinnan ska ha plockat vad hon trodde var champinjoner, i ett bostadsområde i Teckomatorp i Skåne förra onsdagen.Hon bjöd en väninna och tolv timmar senarebörjade de båda må dåligt.

Det ska ha visat sig att kvinnorna hade ätit vit flugsvamp och inte champinjoner.

En av kvinnorna ska först bara ha känt sig lite dålig. Men hennes tillstånd förvärrades och hon ligger nu i respirator.

Ny lever

Enligt Youssra Qrayim, väninna till de båda kvinnorna, har hennes lever slutat att fungera. I samband med att hon blev sämre förflyttats kvinnan till Sahlgrenska i Göteborg där hon nu väntar på en levertransplantation.

ANNONS

De båda kvinnorna är flyktingar från Syrien och väninnan Youssra Qrayim jobbar med asylsökande i kommunen.

– Kvinnan som vårdas i Göteborgär verkligen väldigt sjuk. Hon har sin man och sina barn kvar i Syrien och vi är några som turas om och är hos henne, säger Youssra Qrayim till Skånska dagbladet.

Under tisdagskvällen får GP kontakt med Youssra Qrayim. Hon berättar att läkarna nu har fått tag på en lever och att ett försök att transplantera kommer att ske inom kort.

– Nu hänger allt på om hon överlever fram till att den nya levern är på plats. Vi håller alla tummarna, säger Youssra Qrayim till GP.

Behöver sin familj

GP var i kontakt med Youssra Qrayim igen på onsdagsmorgonen. Hon berättar att operationen avslutades vid sextiden på morgonen.

– Än så länge går det bra. Hon kommer att behöva ligga i respirator ganska längde. Det behövs mycket vård under en längre tid innan hon har återhämtat sig.

Men det är fortfarande säkert om hon kommer att klara sig.

– Det är en ny lever så man vet inte hur kroppen kommer att ta emot den. Vi hoppas på det bästa, berättar Youssra Qrayim.

Nu pågår en kamp för att hennes anhöriga att komma till Sverige från Syrien.

ANNONS

– Jag vet att hon kommer bli bättre om hon får träffa sina barn.

Den andra kvinnan har klarat sig mycket bättre. Hon vårdas i Lund och läkarna där har meddelat att hon kommer att klara sig. Hon ligger kvar för observation.

– De tror att hon kommer att bli utskriven om bara några dagar, säger Youssra Qrayim på onsdagsmorgonen.

Hur ser hon på att att de tog fel svamp?

–Hon är bara tacksam att inget av barnen åt av svampen. Hon var väldigt chockad i början.

Svampexperten varnar

Enligt svampexpertenMichael Krikorev är det inträffade tyvärr inte ovanligt.

– Det händer i stort sett varje år att personer av misstag äter någon av de dödliga svamparna vit flugsvamp, lömsk flugsvamp eller spindelskivling, säger han till GP.

Enligt Michael Krikorev är det ofta just invandrare som förväxlar de giftiga svamparna med olika matsvampar från deras hemländer.

– Tipset är att aldrig äta någon svamp alls om du inte är hundra procent säker på vad det är. Läs giftinformationscentralens broschyrom giftsvampar som finns på 29 olika språk. Där beskrivs tydligt hur man undviker de giftiga svamparna, säger han.

GP har talat med Sahlgrenskas pressavdelning. Där meddelar man att man inte kan uttala sig om kvinnans tillstånd.

ANNONS
ANNONS