Åsa Regnér, barn- äldre- och jämställdhetsminister (S)
Åsa Regnér, barn- äldre- och jämställdhetsminister (S)

Kvinnojourernas miljoner når inte fram

Regeringen satsar 100 miljoner men kvinnojourerna ser inte röken av pengarna. – Det här är inte helt enkelt, det måste jag erkänna, säger Åsa Regnér.

ANNONS
|

I går berättade GP om att det är stora skillnader på kommunernas stöd till våldsutsatta. Trots att kommunernas skyddsansvar är lagstadgat, är det många kvinnojourer som uppger att de inte har plats till alla som söker skydd undan en våldsam partner eller släkting.

Därför rycker regeringen in. Mellan 2016 och 2019 satsar regeringen 100 miljoner årligen på att stödja kvinnojourernas arbete. Alla 250 jourer i Sverige kan ansöka om pengar ur potten som Socialstyrelsen ansvarar för att betala ut.

– Vi gör den här satsningen eftersom stödet till kvinnojourerna har varit eftersatt, säger barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

ANNONS

Men nu får satsningen kritik från Unizon, som samlar 120 av landets kvinnojourer:

– Det har inte delats ut några 100 miljoner i år, säger Olga Persson, generalsekreterare.

Enligt Persson är det knappt hälften av pengarna, 48 miljoner, som kommit jourerna till dels.

– Det är en uppseendeväckande att så lite pengar har betalats ut.

Fenomenet känns igen från förra året då regeringen smygstartade sin satsning med 25 miljoner kronor. Inte heller då delades alla pengar ut eftersom de jourer som sökte pengar till fler sängplatser nekades bidrag.

Det beror på att regeringen inte får lov att betala den skyddande verksamheten, förklarar Åsa Regnér.

– Det här är inte helt enkelt, det måste jag erkänna. Det handlar om hur utbetalningarna konstrueras och det är kommunerna som måste betala boendet, säger ministern.

Pengarna ska gå till jourernas övriga verksamhet, såsom stödsamtal och utbildning. Detta stöd är också efterlängtat, enligt Olga Persson på Unizon. Och efter förra årets miss har Unizon kommunicerat till sina kvinnojourer hur de ska ansöka. Därför ska det inte vara några problem för Socialstyrelsen att betala ut pengarna i år, menar generalsekreteraren.

Nu vill hon att regeringen tar ett krafttag och ser till att den utlovade satsningen blir av.

ANNONS

– De här pengarna får inte försvinna in i statskassan igen.

Men problemet med bristen på sängplatser kvarstår, vilket Åsa Regnér är väl medveten om. Kanske leder regeringens satsning till att kommunerna skjuter till mer pengar, menar hon.

– Vi hoppas att kommunerna får upp ögonen för kvinnojourernas viktiga arbete och bestämmer sig för att det ska finnas ordentligt med sängplatser.

ANNONS