Södertälje tingsrätt frikänner en 63-årig kvinna som stått åtalad för ett mord 1994.
Södertälje tingsrätt frikänner en 63-årig kvinna som stått åtalad för ett mord 1994.

Kvinna frias för 22 år gammalt mord

ANNONS
|

Mannens kropp hade knivskador när han hittades död under en balkong i stadsdelen Ronna i Södertälje i november 1994. Men skadorna bedömdes vara självförvållade och ärendet avskrevs som självmord.

I december förra året kom den nu friade kvinnan till polisen och erkände att det var hon som dödat mannen.

Kammaråklagare Nils Lundberg, som åtalade kvinnan för mord, alternativt försök till mord, är lite förvånad över att kvinnan frias helt av tingsrätten.

- Jag hade nog förväntat mig att de skulle fälla för henne för försök till mord.

ANNONS

Inte tillförlitlig

I brist på ny teknisk bevisning i fallet har rätten varit hänvisad till den undersökning som gjordes 1994 och till den misstänkta kvinnans erkännande och berättelse om hur det hela gått till.

Men tingsrätten bedömer att kvinnans berättelse inte är tillförlitliga i alla delar och konstaterar att finns andra personer som kan ha dödat mannen. De skriver också att kvinnans psykiska tillstånd och missbruk när hon angav sig medför att erkännandet inte kan ligga till grund för en fällande dom.

Oenig domstol

Domstolen är inte enig i bedömningen. Tre ledamöter som är skiljaktiga anser att kvinnans erkännande är tillförlitligt och att hon ska dömas för försök till mord.

Nils Lundberg har ännu inte bestämt om han ska överklaga domen till hovrätten. Men om han gör det kommer han ha synpunkter bland annat på rättens uppfattning om kvinnans tillförlitlighet.

- Jag tycker att man överdriver hennes psykiska ohälsa när hon erkände, säger han.

Liten seger

Tingsrätten konstaterar i sin dom att det är utrett dels att mannen inte begick självmord, dels att han berövades livet av någon eller några personer. Och det ser åklagaren som en liten seger.

ANNONS

- Det är viktigt för de anhöriga som hela tiden försökt få polisen att återuppta förundersökningen eftersom de aldrig trott att han tagit livet av sig. Ur den synvinkeln är det en liten seger för de anhöriga.

TT

Fakta: Detta har hänt

En man, som var i 40-årsåldern, hittades död med knivskador i halsen under en balkong i stadsdelen Ronna i Södertälje i november 1994. I handen höll han en kniv. Rättsläkaren bedömde att det nog var självmord och förundersökningen lades ner.

I december 2016 kom en kvinna till polisen och erkände att det var hon som hade dödat mannen.

Hon och hennes dåvarande man ska ha supit med offret. De slog ner honom och stal hans ringar.

Kvinnan ska senare på kvällen ha tagit med sig en kniv och gått för att se om den nedslagne mannen levde, vilket han gjorde.

Enligt kvinna tog hon då kniven, lade den i mannens hand och tryckte kniven mot hans hals.

I mars 2017 åtalas kvinnan för att ha mördat mannen 1994.

Den 24 april frias kvinnan från alla misstankar av Södertälje tingsrätt.

ANNONS