Kungaparet hedrade terroroffren

Fyra dödades och 15 skadades när lastbilen plöjde fram längst Drottninggatan för tio dagar sedan. Många människor köade utanför Storkyrkan i Stockholm för att få vara med på den nationella gudstjänsten som hölls till minne av offren.

ANNONS
|

-Jag tycker att det känns viktigt att komma hit till en samling för lugn och ro och fred, sade 63-åriga Monica Rosell till TT utanför Storkyrkan strax innan gudstjänsten började.

Hon är från Grums i Värmland, men är i Stockholm för att hälsa på sin dotter och är glad över att få möjligheten att få gå till kyrkan.

-Det känns fint att samlas tillsammans med andra.

Allmänheten samlades tillsammans med kungaparet, ärkebiskopen och demokratiministern inne i kyrkan som hade färger av tegelrött, vitt och guld. Lågorna från levande ljus fladdrade nära altarets vita marmor och Storkyrkans altartavla. Dagens tema var "stå upp för det goda och samlas för framtidstro och hopp".

ANNONS

Ärkebiskop Antje Jackelén predikade och Stockholms biskop Eva Brunne tände ljus.

-Jag tror att det är viktigt att göra det som behövs, att låta frågorna och reaktionerna ta tid och gräva i djupet av de resurser vi har när det gäller våra existentiella och andliga frågor, sade Jackelén till TT på söndagen.

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) fanns på plats i kyrkan som representant för regeringen.

Ljusgudstjänsten, som var öppen för allmänheten, inleddes klockan 16 i Storkyrkan i Stockholm.

74-årige Bengt Björklund, som bor i Gamla Stan i Stockholm, är en av dem som kom dit för att delta.

-Jag vill komma hit och sympatisera med manifestation för fred och ljus. Jag tror också att det här kan påverka människor som har andra avsikter.

TT: Du menar att möjliga attentatsmän skulle avstå på grund av sådana här manifestationer?

-Nja, men de kanske skulle tveka, svarar Björklund.

ANNONS