Krogbranschen tveksam till rökförbud utomhus

ANNONS
|

Regeringen ska utreda frågan om rökstopp på vissa allmänna platser, till exempel uteserveringar, skriver folkhälsominister Gabriel Wikström (S) på DN:s debattsida. Förslaget möts dock inte med entusiasm i krogbranschen.

–När rökförbudet inomhus infördes var det tydligt att ett skäl till att det gick så bra och smidigt var att man hade någonstans att hänvisa. Om man förbjuder rökning även utomhus frågar vi oss vart rökarna ska ta vägen, vart ska vi hänvisa, säger Stefan Lundin, chefsjurist på den svenska besöksnäringens branschorganisation Visita.

Han befarar att ett rökförbud även på uteserveringar kan orsaka störningsproblem och nedskräpning och svårigheter för restaurangföretagen.

–Vi förespråkar inte rökning på något sätt. Men man får inte sätta restaurangföretagen i en situation där det blir stökigt utanför restaurangerna och ogörligt att genomföra.

ANNONS

En utredning ska nu titta närmare på Folkhälsomyndighetens förslag om utökat rökstopp och också förslag om exponeringsförbud för tobaksvaror i butiker och neutrala tobaksförpackningar.

ANNONS