Förtroendet för Tullverkets ledning är lågt efter att personal inte fick beväpna sig efter terrordådet i Stockholm. Arkivbild.
Förtroendet för Tullverkets ledning är lågt efter att personal inte fick beväpna sig efter terrordådet i Stockholm. Arkivbild.

Kritik mot vapenstopp på Tullverket

ANNONS
|

- Vi ville hjälpa till men i stället fick vi bara sitta och trycka och inte göra något alls. Det är helt sjukt att ledningen inte lät oss bära vapen i en sådan situation, säger en av dem som kallades bort från gränsen, till tidningen.

Flera i personalen har vapenträning, men ledningen satte stopp för att de skulle få beväpna sig.

ANNONS

- Det är en moralisk skyldighet mot Sverige och våra medborgare att hjälpa till, vilket vi kunde ha gjort. Men då gömmer sig ledningen bakom föreskrifter, säger skyddsombudet Daniel Markan i Malmö, till SvD.

På fredagen då terrordådet ägde rum bedömde ledningen att personalen inte skulle bära vapen. Detta trots att det finns en förordning som säger att Tullverket har rätt att beväpna personalen i en nödvärnssituation, till exempel ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp.

Lars Kristoffersson, chef för Tullverkets enhet för brottsbekämpning anser att Tullverket inte har uppdraget att beväpna personal för att bistå vid en terrorhändelse. Han säger att organisationen måste se till helheten och att alla anställda inte vill bära vapen.

TT

ANNONS