Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) kallar statsminister Stefan Löfvens invit till en koalitionsregering för maktfullkomlig.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) kallar statsminister Stefan Löfvens invit till en koalitionsregering för maktfullkomlig. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Kristersson till attack mot Löfven: "maktfullkomlig"

Regeringen kommer att röstas bort efter valet. Det försäkrade Ulf Kristersson (M) på nytt vid ett Göteborgsbesök under tisdagen. Stefan Löfvens invit till en koalitionsregering kallar han "maktfullkomlig".

ANNONS

Under måndagen öppnade statsminister Stefan Löfven, i en debattartikel i DN, för en koalitionsregering efter valet. För att hålla Sverigedemokraterna borta fram makten menar han att ett blocköverskridande samarbete är nödvändigt.

Vid ett besök i partiets valstuga vid Stora teatern lovade moderatledaren Ulf Kristersson att den sittande regeringen kommer att röstas bort efter valet, om den inte avgår självmant. Stefan Löfvens utspel om en koalitionsregering uppfattar han som rent provocerande.

"Det finns inget rödgrönt block"

– Det finns någon slags maktfullkomlig tanke om att all form av samarbete som Sverige kan behöva alltid bygger på att Stefan Löfven och Socialdemokraterna ska regera landet, säger Ulf Kristersson.

ANNONS

I debattartikeln argumenterar Stefan Löfven för att det största blocket bör regera. Så resonerade man från båda sidor inför det förra valet och det var också de tankarna som Decemberöverenskommelsen byggde på.

Men Ulf Kristersson underkänner det resonemanget av två skäl.

– Det finns inget rödgrönt block. Jag har inte en gång hört honom (Löfven) säga att Jonas Sjöstedt ska vara finansminister i nästa regering, även om Sjöstedt själv leker med den tanken. Dessutom finns det ingen acceptans i Sveriges riksdag för en sådan regering. Vi kommer inte att släppa fram den. Vi måste ha ett rent bord i parlamentet.

Har ingen perfekt plan

Och hur ser din plan ut när vi har ett rent bord?

– Alliansen är det största regeringsalternativet. Vi är större än alla andra. Har vi en perfekt strategi? Absolut inte. Kan vi garantera majoritet? Absolut inte. Men: berätta för mig vem som kan göra det bättre än Alliansen. Om inte Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna gemensamt stoppar en Alliansregering, så tycker jag att Alliansen ska ta ansvar.

Förutsätter det inte att ni har SD med er?

– Alla får rösta efter eget huvud. Om Sverigedemokraterna föredrar att rösta på en socialdemokratisk budget och göra upp med Socialdemokraterna bör de berätta det före valet. Ingen kommer att ha 50 procent och då måste man vara vuxen och navigera i det här landskapet.

ANNONS

Har tappat i opinionen

Ulf Kristersson tillträdde som moderatledare i oktober förra året. Det följdes av en uppgång i opinionen för partiet, men sedan dess har väljarstödet vikit. I de senaste mätningarna ligger Moderaterna på omkring 17 procent, alltså ungefär samma nivåer som ledde till Anna Kinberg Batras avgång.

Hur stora måste ni vara för att du ska vara den naturliga statsministerkandidaten?

– Jag tänker inte så. Jag tänker att Alliansen ska bilda regering och ju större Alliansen blir desto lättare blir det att bilda en bra regering.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS