Kommunal och V varnar S om välfärdsvinster

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt varnar Socialdemokraterna för att bara fokusera på att begränsa friskolevinster och låta vård- och omsorgsföretag vara. Kommunal anser att vinstbegränsning måste införas i äldreomsorgen.

ANNONS
|

Regeringen siktar på att lägga fram ett förslag om att begränsa vinster i skattefinansierade privata välfärdsföretag före valet nästa år. Det bygger på en överenskommelse som ingicks med Vänsterpartiet hösten 2014 om att stoppa "vinstjakten" i välfärden.

Sjöstedt är bekymrad över de signaler som nu kommer från Socialdemokraterna om att man vill fokusera på att begränsa skolvinsterna.

- Det skulle innebära att man får ta ut obegränsade privata vinster i både sjukvård och äldreomsorg, säger han.

ANNONS

Räcker inte

Också LO-förbundet Kommunal, vars medlemmar dominerar bland de anställda i äldreomsorgen, oroas. Skolvinsterna måste begränsas, men det räcker inte med det.

- Det är minst lika viktigt att få bort vinstdriften i äldreomsorgen. Man gör en helt felaktig bedömning om man tänker släppa äldreomsorgen, säger ordförande Tobias Baudin till TT.

Han tillägger att det är Kommunals medlemmar som genom pressade villkor och löner känner av vad vinstdrift innebär. Baudin förutsätter att Socialdemokraternas partikongress i april verkligen lyssnar på Kommunal "och svenska folket" och begränsar övervinsterna i skolan och äldreomsorgen. Kommunal välkomnar i sitt remissvar förslagen i regeringens utredning om vinstbegränsningar, men vill utöka dem till bemanningsföretag som hyr ut personal till omsorgen.

Kommunal vill inte gå lika snabbt fram med vinstbegränsningar i sjukvården som i skolan och omsorgen. Det är ett mycket mer reglerat område och möjligheterna till att ta ut vinster genom att försämra löner och arbetsvillkor är mindre, liksom trycket från medlemmarna, enligt Baudin.

Fokus på skolan

I de politiska riktlinjer som den socialdemokratiska partistyrelsen lägger fram till partikongressen riktar man in sig mot skolvinsterna, rapporterar Dagens industri.

ANNONS

- Det är där vi ser störst problem, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till tidningen.

Enligt Jonas Sjöstedt så vore det ett "solklart brott" mot regeringens överenskommelse med V om regeringen bara lägger fram förslag mot skolvinsterna.

I regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet från hösten 2014 står att regleringarna ska omfatta förutom skola också hemtjänst, äldreboende, vård vad avser sjukvård och primärvård.

Bryter avtal

Sjöstedt påpekar att överenskommelsen hänger ihop med det budgetsamarbete regeringen har med V. Han hotar inte uttryckligen med att hoppa av budgetsamarbetet, men säger:

- Om Socialdemokraterna skulle bryta ingångna avtal om vinstjakten då har de valt att bryta överenskommelsen med oss. Vi hoppas att de inte gör det.

Det finns i dag dock ingen majoritet i riksdagen för de vinstbegränsningsförslag som välfärdsutredningen lade fram i höstas. Sjöstedt tycker att regeringen ändå ska lägga fram förslag för skola, vård och omsorg.

ANNONS

- Det finns ett starkt stöd hos väljarna. Skulle någon del falla i riksdagen så blir det en valfråga 2018. Man vinner inte politiska strider genom att inte våga lägga fram förslag, säger V-ledaren.

TT

Fakta: Välfärdsutredningens förslag

Privata välfärdsföretag måste söka tillstånd innan de kan få del av skattepengar.

Tillstånden ska beviljas av Skolinspektionen och av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Med tillstånden kan företagen konkurrera om att få utföra offentliga välfärdstjänster.

Tillståndet innebär att företaget omfattas av en vinstbegränsningsregel.

Den sätter ett tak för rörelseresultatet och därmed hur mycket vinst som ägarna kan ta ut.

Taket motsvarar en procentsats på företagets operativa kapital.

Procentsatsen är sju procent, samt statslåneräntan.

Operativa kapitalet är de tillgångarna som finns i verksamheten, till exempel aktiekapitalet och upplånat kapital.

Enligt utredningen är välfärdsföretagens snittavkastning på operativt kapital 47 procent. Det kan jämföras med 10 procent i tjänstesektorn i stort.

Brott mot tillståndet ska kunna bestraffas med en sanktionsavgift.

Sanktionsavgiften ska som högst kunna vara fem procent av företagets omsättning.

Utredningen räknar med att förslagen kan införas 1 juli 2018.

Källa: Välfärdsutredningen SOU 2016:78

ANNONS