Knivman skjuten av polisen

Polisen har skjutit en knivbeväpnad man i Stockholm. När mannen sköts var han enligt polisen beväpnad med en kniv i vardera hand. – Jag hörde först vad jag tror är varningsskott, sedan försökte polisen spreja honom, men det verkar inte ha hjälpt, säger vittnet Christian Gradholt.

ANNONS
|

Vid 16.46 på onsdagseftermiddagen larmades polisen till en lägenhet påSödermalm i Stockholm.

– Vi fick ett samtal från en person som befann sig i en lägenhet tillsammans med mannen som uppträdde aggressivt. Anmälaren tog sig då in på toaletten och stängde om sig. När patrullerna kommer till platsen anträffar de en man med enknivi vardera hand på gatan, berättade polisens presstalesman i Sven-Erik Olsson kort efter gripandet.

När mannen inte lyssnade på polisens order uppgerOlsson att polismännen vid platsenöppnade eld.

– Man avlossar först varningsskott och när mannen inte efterkommer polisens uppmaningar skjuter man verkanseld mot mannen och träffar honom i ena benet. Han är nu förd till sjukhus och är misstänkt för hot mot tjänsteman ochbrott mot knivlagen. En förundersökning har också inletts gällande skadegörelse i lägenheten där han har varit, säger Sven-Erik Olsson.

ANNONS

Han är misstänkt för hot mot tjänsteman, hur har han hotat polismännen?

– Det här handlar ju om en nödvärnsskjutning. Det exakta händelseförloppet känner jag inte till i detalj, det krävs ingående förhör för att kunna klargöra det, säger Olsson.

Enligt polisen ska ingen annan person, förutom den skjutne mannen, ha kommit till fysisk skada i samband med händelsen.

Sven-Erik Olsson ville vid 18-tiden på onsdagen inte uppge något misstänkt motiv till knivmannens agerande. Olsson vill dåinte heller kommentera om den misstänkte mannen harnågon relation tillpersonen som larmade polisen.

Området där mannen blev skjuten har spärrats av för en teknisk brottsplatsundersökning. Hur många skott som har avlossats vid platsen är för polisens presstalesman i nuläget oklart.

En förundersökning kommer också attinledasgällande polisens agerande vid platsen, vilket är ett rutinförfarandenär polisen öppnar eld med tjänstevapen.

Vittnet: Hörde flera skott

Vittnet Christian Gradholt berättar att han satt och tittade på tv när han först hörde vad han nu uppfattar var polisens varningsskott. När han tittade ut på gatan blev han vittne till hur polisen försökte stoppa knivmannen.

– När jag tittade ut på gatan såg jag att polisen försökte spreja honom i ansiktetmen det verkar inte ha hjälpt. Sedan omringade polisenhonom innan han sprang iväg. Då sköt polisernaflera skott och till sist träffade de honom i benet vilket gjorde att han föll ihop, säger Christian Gradholt.

ANNONS

Vid 20.30-tiden på onsdagen uppger polisens presstalesman Sven-Erik Olsson att den skjutne mannen inte är allvarligt skadad.

– Han får väl lämna sjukhuset i morgon skulle jag tro, säger Olsson.

Presstalesmannen ville under onsdagskvällen inte kommentera vad som framkommit i förhör med vittnen och de inblandade poliserna.

ANNONS