Den nya Säpo-chefen, Klas Friberg (till höger) ser fram emot nya jobbet i Stockholm, men kommer saknas Örgrytes hemmamatcher.
Den nya Säpo-chefen, Klas Friberg (till höger) ser fram emot nya jobbet i Stockholm, men kommer saknas Örgrytes hemmamatcher. Bild: Janerik Henriksson/TT

Klas Friberg ser fram emot jobbet som säkerhetspolischef

Klas Friberg har 27 år inom polisen bakom sig. När han nu tar klivet över till Säkerhetspolisen är det med både vemod och fokus på nya frågor som han lämnar Göteborg.
– Vi har ett ökat säkerhets- och underrättelsehot mot Sverige från utlandet, säger han till GP.

ANNONS
|

Justitieminister Morgan Johansson (S) var tydlig när han presenterade den nya Säpo-chefen på onsdagen. Regeringen ville ha en person med lång polisiär erfarenhet med starkt internt förtroende.

Valet föll på polischefen i region Väst, Klas Friberg.

När GP når honom säger han att det är vemodigt att lämna polisen efter 27 år, men att han ser fram emot det nya uppdraget.

"En utmaning och ett stort ansvar"

– Det är en utmaning och en möjlighet att få lära mig ett nytt ämnesområde. Samtidigt betyder betyder det att jag tar på mig ett stort ansvar i det viktiga arbete som Säpo har, säger han.

ANNONS

Redan under presskonferensen var han tydlig med att Sverige står inför utmaningar med ett nytt normalläge där antalet extremister i våldsbejakande miljöer har ökat från hundratals till tusentals.

– Vi jobbar både mot vänsterextremister, högerextremister och våldsbejakande islamister. Det är ju så att vi har en stor mängd personer som finns i den våldsbejakande miljön och att andra länder är intresserade av både privat och statlig verksamhet i Sverige, säger han.

Som chef över Säkerhetspolisen ska han nu leda arbetet med att skydda Sveriges demokratiska system, den nationella säkerheten och medborgarnas fri- och rättigheter.

Har basat över polisen i Västsverige

Samtidigt håller Säkerhetspolisen på att växa, både vad gäller anslagen och antalet anställda.

– De största utmaningen inom kort tid är att vi ska kunna utföra ett tryggt och bra val i år där människor får möjlighet att yttra sig, säger han.

Friberg har lång erfarenhet som polis i Västsverige. 2002-2004 var han chef för ordningspolisen i länet innan han blev chef för länskriminalen i Västra Götaland mellan 2004 och 2009. Därefter har han varit chef för Rikskriminalpolisen och arbetat som länspolismästare i Västra Götaland innan han blev regionpolischef i region Väst.

Klas Friberg fick frågan om han ville ta över som chef för säkerhetspolisen för två veckor sedan. Han säger att han inte tvekade på att tacka ja till det nya uppdraget, men att det har varit en del att lösa med familjen.

ANNONS

Familjen stannar i Göteborg

– Familjen kommer bo kvar i Göteborg i minst ett år. Det blir jag som kommer bo i Stockholm under veckorna. Sen börjar fotbollssäsongen snart och jag kommer missa många av Örgrytes hemmamatcher och det är tråkigt. Men jag kanske kan få se någon bortamatch här uppe, säger han.

På torsdagen gör han sin första dag på nya jobbet. Han säger att han vill ta med sig arbetssättet från jobbet som chef över polisregion Väst till säkerhetspolisen, med fokus på förtroende och samarbete snarare än detaljstyrning.

– Skillnaden att vara chef är inte så stor i grunden och jag har många chefsnivåer under mig. Säkerhetspolisens huvuduppdrag är att skydda demokratin och medborgarna. Det är ett otroligt viktigt arbete, men också spetsigt genom att vi kan använda tvångsmedel för att förebygga brott och skydda medborgarna, säger han.

ANNONS