Klart: Poliser får högre lön

Polismyndigheten och Polisförbundet har enats om ett nytt löneavtal.

ANNONS
|

Idag blev det klart att landets poliser kommer att få högre lön. Debatten om polisernas löner har pågått under en längre tid, men trappades upp under våren då allt fler gick ut och sa att de kunde gå ut i strejk om inga åtgärder vidtas.

Det nya avtalet innefattarbåde lönerevisionen som kom i oktober 2015 och nya löner för 19 000 poliser. Lönerna kommer att betalas med retroaktivitet från och med 1 oktober 2015.

Polismyndigheten ämnar i och med överrenskommelsen att vara en attraktiv arbetsgivare ochbehöver, som det stod i det pressmeddelande som polisen skickade ut under eftermiddagen, "kunna rekrytera, motivera, utveckla och behålla sådan polisiär kompetens som behövs på kort och lång sikt."

ANNONS

De nya lönerna kommer att finansieras av medel som bland annat frigjorts genompersonalavgångar.

– Vägen fram till ett avtal har varit komplicerad.Men nu har vi nått fram till ett avtal som ger uttryck för vår gemensamma inriktning – en effektivare Polis närmare medborgarna. Jag är glad att vi till sist lyckades hitta en form som skapar förutsättningar för en fortsatt uppgradering och uppvärdering av polisyrket och som också kan skapa långsiktighet i lönebildningen,säger rikspolischef Dan Eliasson i pressmeddelandet.

Parterna är också överrens om den nya lönerevisionen som ska träda i kraft oktober 2016. Dessutom kommer lönesamtal att tillämpas för poliser som har chefspositioner och för andra om de vill.

–För att få fler att välja polisyrket och stanna kvar är ett omfattande polislönelyft nödvändigt. Därför måste nu regering och riksdag skjuta till mer pengar till höstens förhandlingar. Det kommer också att behövas pengar till en utveckling av polisyrket,säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Enligt Aftonbladet handlar löneökningen i genomsnitt om 2.9 procent.

ANNONS