Protester i Hongkong i samband med att Gui Minhai fördes bort 2016. Arkivbild.
Protester i Hongkong i samband med att Gui Minhai fördes bort 2016. Arkivbild.

Sverige: Gui Minhai bör släppas omedelbart

Kinesiska myndigheter vägrar svara på frågor om bortförandet av den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Samtidigt växer kritiken mot landets agerande. "Vi förväntar oss att vår medborgare omedelbart frisläpps", skriver utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande.

ANNONS
|

Hua Chunying, talesperson för Kinas utrikesdepartement, sade sig inte känna till några detaljer om ärendet och att det "ligger utanför myndighetens befogenheter", när hon frågades ut av reportrar vid en presskonferens.

Hon ville inte heller svara på frågor om huruvida Kina och Sverige diskuterat gripandet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Skarpare uttalande

Utrikesminister Margot Wallström (S) kallade först under lördagen och även under måndagen till sig Kinas ambassadör, och säger att utrikesdepartementet arbetar dygnet runt med frågan.

Under tisdagen kom ett nytt, skarpare uttalande.

"Vi förväntar oss att vår medborgare omedelbart frisläpps och ges möjlighet att träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal", skriver Wallström.

ANNONS

Hon upprepar att Sverige ser med största allvar på situationen. Någon närmare förklaring till varför Gui Minhai greps under en pågående konsulär stödinsats har man inte fått. Kinesiska myndigheter har försäkrat att Gui är en fri man sedan han frisläpptes efter att ha avtjänat straffet för ett trafikbrott.

"En varningsklocka"

Bortförandet har väckt ilska från flera håll. Människorättsgruppen Amnesty International beskriver händelsen som "direkt skrämmande". Det faktum att Gui gripits och förts bort mitt framför ögonen på svenska diplomater – i vilkas sällskap han befann sig i samband med en eskort till ett läkarbesök – borde ses som en "varningsklocka" för världssamfundet, säger Amnesty Internationals Kina-analytiker William Nee.

"Det är nu viktigt att utländska regeringar, i synnerhet Sveriges och EU, svarar kraftfullt", skriver människorättsorganisation Human Rights Watch i ett uttalande.

TT

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. Sedan dess har han varit frihetsberövad.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Varken dottern Angela Gui eller någon i hans närhet hade innan det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.

Den 20 januari färdades Gui Minhai på tåg i sällskap av två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden sedan han uppvisat symptom för ALS. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom.

ANNONS